AJNŠTAJN JE KURIRU U HOTELU DAO BELEŠKE UMESTO NAPOJNICE: 95 godina kasnije otkrivena je formula za srećan život čuvenog fizičara
Foto: Alain JOCARD / AFP / Profimedia

skrivena Mudrost

AJNŠTAJN JE KURIRU U HOTELU DAO BELEŠKE UMESTO NAPOJNICE: 95 godina kasnije otkrivena je formula za srećan život čuvenog fizičara

Zanimljivosti -

Dve beleške koje je Albert Ajnštajn predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, pojavile su se 95 godina kasnije.

Slavni fizičar Albert Ajnštajn, autor teorije relativiteta, 1922. godine bio je na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to vreme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova.

Saznavši da je potencijalni dobitnik najprestižnije nagrade na svetu, čuveni fizičar napisao je dve beleške o sreći koje je potom dao jednom kuriru u Tokiju.

Naime, u "Imperial" hotelu, gde je odseo, jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato da li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnog novca, ali Albert nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao beleške napisane na nemačkom jeziku.

Albert Ajnštajn, Astronimija, Otkrića
foto: Profimedia

"Ukoliko budeš imao sreće, možda će ove beleške biti mnogo vrednije od napojnice“, rekao je Ajnštajn kuriru, tvrdi njegov potomak.

Na jednoj od zabeleški, napisanoj na listu papira s logom Imperial hotela, piše: "Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom".

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu: "Gde ima volje, ima i načina".

"One nemaju naučnu vrednost, ali bi mogle pomoći u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Beleške će biti ponuđene na prodaju uz druge predmete, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

Kurir.rs/Nacionalna geografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track