ŠOK IZVEŠTAJ: SRBIJA JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA U REGIONU, EVO I ZAŠTO! Stručnjaci otkrili stvar koja je PRESUDILA U NAŠU KORIST
Foto: Mykhailo Brodsky

KURIR TV

ŠOK IZVEŠTAJ: SRBIJA JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA U REGIONU, EVO I ZAŠTO! Stručnjaci otkrili stvar koja je PRESUDILA U NAŠU KORIST

Zanimljivosti -

Sudeći prema najnovijem Svetskom izveštaju o sreći, Srbija se popela na listi najsrećnijih zemalja sveta. Na listi od 150 zemalja mi se nalazimo na 45. mestu, ispred nas su u regionu samo Slovenci, dok je Hrvatska na 48., Mađarska 51. Crna Gora na 67., a Bosna i Hercegovina je na 71. mestu.

E, verovatno se pitate koja zemlja je na prvom mestu i već šesti put zaredom, zlatna medelja pripada Finskoj. Na drugom mestu nalazi se Danska, a slede Island, Izrael, Holandija, Švedska, Norveška, Švajcarska, Luksemburg i Novi Zeland. Avganistan i Liban su na samom dnu liste.

Kako se određuje najsrećnija zemlja

Kako bi odredili najsrećniju zemlju na svetu, stručnjaci su analizirali sveobuhvatne podatke istraživanja iz 149 zemalja, posebno prateći učinak u šest kategorija: bruto domaći proizvod po glavi stanovnika, socijalna politika i zdrav životni vek, zatim sloboda donošenja sopstvenih životnih izbora, velikodušnost populacije, kao i nivo korupcije.

Da bi uporedili podatke svake zemlje, istraživači su stvorili izmišljenu zemlju koju su nazvali Distopija i ispunili je „najsrećnijim ljudima na svetu“. Zatim su postavili Distopiju kao vrednost u svakoj od šest kategorija i izmerili rezultate zemalja u stvarnom svetu u odnosu na ovu vrednost.

Ana Rodić, savetnik za lični razvoj, komunikaciju i hipnoterapeut, gostovala je u emisiji Puls Srbije gde je otkrila šta je to što čini sreću čoveka.

- Sreća jeste pre svega individualni doživljaj, ali da zavisi od mnogo faktora. Ako ljudi nisu zadovoljili osnovne potrebe ne može se očekivati da imaju zadovoljene potrebe sa vrha piramida. Drugačije rečeno, što su društva bogatija to novac ima manji motivacijski aspekt u doživljaju sreće, a što su društva siromašnija tu je novac bitniji u doživljaju sreće - rekla je Rodić.

02:10

ŠOK IZVEŠTAJ: SRBIJA JE NAJSREĆNIJA ZEMLJA U REGIONU, EVO I ZAŠTO! Stručnjaci otkrili stvar koja je PRESUDILA U NAŠU KORIST

Psiholog Dragica Danilović uključila se u emisiju i navela šta je to što nam je donelo pomeranje na ovoj lestvici.

- Radili su istraživanja kroz vreme i koje ljude generalno asociraju na sreću. Uvek su birali jednu reč, a to je sigurnost. To je prva reč kroz vreme koja asocira na sreću, a druga reč danas koja je jako bitna je slobodno vreme - rekla je Danilović i dodala:

Kurir televizija
foto: Kurir Televizija

- Mi imamo jak imunitet psihe i to je ono što nas izdvaja od drugih. Ono nešto što mogu da primetim posmatrajući druge narode i živeći među njima je da smo mi navikli na probleme i teške situacije. Samim tim se lakše izborimo sa tim. Rekli su da je do ovog pada nekih zemalja došlo zbog pandemije i sličnog, dok nama nije toliko.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track