BUŠILI LOBANJE, PILI KRV I OTROVE: Ovo su JEZIVE metode lečenja u prošlosti, a primenjivao ih i jedan AMERIČKI PREDSEDNIK
Foto: Wikipedia

neverovatno

BUŠILI LOBANJE, PILI KRV I OTROVE: Ovo su JEZIVE metode lečenja u prošlosti, a primenjivao ih i jedan AMERIČKI PREDSEDNIK

Zanimljivosti -

Teško je poverovati da su neki od ovih tretmana smatrani medicinom, međutim, pre par vekova kada smo tek počeli da otkrivamo svet oko nas i osnovne principe funkcionisanja našeg tela - ovo su bili neki od najbizarnijih načina "lečenja" i prosto je neverovatno savremenom čoveku to, da su ih ljudi nekada primenjivali.

Puštanje krvi

Lekari su pre nekoliko milenijuma smatrali da je uzrok svih bolesti "loša krv". Da bi se poboljšao njen kvalitet, a time i izlečio pacijent, ona je "puštana". Ovu metodu u lečenju su koristili neki od najuglednijih iscelitelja antike kao što su Hipokrat i Galen.

Verovalo se da je ljudsko telo ispunjeno sa 2 vrste žuči, krvlju i sputumom. Trebalo ih je izbalansirati da bi se osoba oporavila, pa je svim pacijentima sa povišenom temperaturom puštana krv. Na taj način se navodno smanjivao "višak tečnosti".

Ponekad su se u ove svrhe koristile i pijavice, a praksa je beležena sve do 19. veka - kada je ustanovljeno da ovaj metod apsurdan. U većini slučajeva, ovaj metod je izazivao smrt kod pacijenata, a jedan od najpoznatijih slučajeva ove prakse sa smrtnim ishodom jeste lečenje upale grla kod američkog predsednika Džordža Vašingtona.

Usijano gvožđe

Ukoliko je neko imao problema sa hemoroidima tokom srednjeg veka, recept je bio sledeći: uz pomoć tanke usijane cevi pržena je koža i na taj način su spaljivani otečeni krvni sudovi. Pošto je ovo podrazumevalo ubacivanje šipke u anus bez anestezije, bila je veoma bolna, ali se smatrala izuzetno efikasnom. Vremenom, ova tehnika je napuštena, a umesto nje, hemoroidi se danas uklanjaju hirurškim putem u najtežim slučajevima.

Trepanacija

Istraživanja na brojnim praistorijskim arheološkim lokalitetima su ukazala da se trepanacija vršila pre oko 7.000 do 10.000 godina, zbog čega se danas smatra jednom od prvih hirurških metoda lečenja. Njena suština je bila da se uz pomoć specijalnog čekića izbuše rupe u lobanji pacijaneta, a razlozi su mogli biti kako terapeutski tako i magijski ili religijski.

Takođe, nekadašnji lekari su verovali da se na ovaj način pacijent može izlečiti od epilepsije, migrene i krvnih ugrušaka. U nekim slučajevima, ova metoda se koristila i kao lek ptoriv "zlih duhova".

Upotreba žive

U savremenom svetu svi znaju za opasna svojstva žive, pa se ona koristi samo u posebnim situacijama kada se vodi strogo računa da ne dođe do trovanja onih koji sa njom rukuju - njena isparenja su štetna po zdravlje. Ipak, ovaj podatak nisu znali stari Grci i Persijanci, pa su je koristili i u medicinske svrhe.

Od nje su se pravile masti i lekovi, koji su se pacijentu davali u velikim količinama. Verovalo se da ona produžava život, a interesantno je da su je alhemičari izuzetno cenili i od nje pravili napitke - smatrajući ih eliksirom života. Jedan od najpoznatijih primera ove prakse u istoriji je bio kineski car Ćin Ši Huang, koji je umro nakon što je popio otrovno piće.

(Kurir.rs/National Geographic)

Bonus video:

02:28

KAKO DA POPRAVITE SVOJE ENERGETSKO POLJE? Bioenergetičar posavetovao: Ovo treba da uradite da bi ponovo bili puni ENERGIJE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track