ZAŠTO SU JAJA I ČOKOLADNE ZEKE JEDNI OD GLAVNIH SIMBOLA USKRSA? Iznenadićete se kad čujete IZ KOJE ZEMLJE potiču
Foto: Kurir Arhiva

OBIČAJI i verovanja

ZAŠTO SU JAJA I ČOKOLADNE ZEKE JEDNI OD GLAVNIH SIMBOLA USKRSA? Iznenadićete se kad čujete IZ KOJE ZEMLJE potiču

Zanimljivosti -

Jaje asocira na plodnost odnosno na začetak života. Ljuska jajeta predstavlja simbol praznu grobnice nakon što se Isus podigao iz mrtvih.

Prema predanju, uskršnji zeka je izvorno imao ulogu sudije koji je odlučivao hoće li deca biti zločesta ili dobronamerna.

Posle Božića, Uskrs je najveći praznik u hrišćanskom svetu prilikom kojeg se ne raduju samo deca nego i odrasli. Sve počinje Velikim petkom, pre velikog događaja Vaskrsa u nedelju, a završava se praznikom u ponedeljak.

Ako kupujete čokoladne poslastice za decu ili planirate neki uskršnji izlet, možda će vas nešto više zanimati o ovom velikom prazniku i zašto na ovaj dan na svojim trpezama imamo uskršnja jaja i zečeve.

Poreklo uskršnjih jaja

Kada se radi o verskoj važnosti, Uskrs je na vrhu, iako je za hrišćane i Božić podjednako bitan. Uskrs je po definiciji u samom epicentru hrišćanske vere jer bez njega hrišćanstvo ne bi ni postojalo, budući da obeležava trenutak Hristovog uskrsnuća.

Prastari je običaj da se tokom Uskrsa jedu čokoladna jaja i zečići. Na primer, prvo čokoladno jaje u Ujedinjenom Kraljevstvu datira iz davne 1873. godine kada je porodična firma Frajs predstavila kuglastu grickalicu. Ubrzo se pojavila konkurencija, a Kedberi je prednjačio tako što je dve godine kasnije lansirao vlastita čokoladna uskršnja jaja.

uskršnja jaja, jaja, Farbanje Jaja
foto: Shutterstock

Kao što smo na početku teksta napomenuli, jaje predstavlja plodnost, a maleno pile je simbolika rađanja i života. Stara rimska poslovica kaže kako sav život dolazi iz jajeta.

Mnoge kulture još od davnina neguju običaj darivanja i razmene jaja, jer se smatralo da teraju zle sile i donose sreću. Vremenom, hrišćani su prisvojili jaje kao uskršnji simbol dajući mu novo značenje - baš kao što pile izlazi iz jajeta i počinje da živi, tako je i Isus izašao iz groba i započeo novi i večni život.

čokoladna jaja
foto: Profimedia

Upravo zbog toga i razbijanje jajeta ima simbolično značenje. Šuplji deo jajeta, hrišćani vide kao simbol uskrsnuća jer oponaša Isusov prazan grob nakon što je razapet na Veliki petak.

Odakle dolazi uskršnji zec?

Za većinu stanovništva, zečići su dugodlaki kućni ljubimci koji poskakuju i šetaju po dvorištu ostavljajući za sobom veselje i dobre vibracije. Ali na verskoj osnovi, Biblija ne spominje mitsku životinju s dugim zubićima koja donosi jaja deci zato što su se dobro ponašala, pa se postavlja pitanje odakle je tačno došao uskršnji zec.

Uskršnji Zeka
foto: Rojters

Prema narodnom predanju, uskršnji zec potiče od nemačkih luterana i izvorno je imao ulogu sudije koji je odlučivao hoće li deca biti zločesta ili dobra tokom Uskrsa. Legenda kaže da je stvorenje nosilo korpu obojenih jaja, kao i slatkiše i igračke u domove najbolje odgojene dece.

Po drugoj teoriji, paganski Anglosaksonci su u proleće održavali gozbe u čast Eostre - paganske boginje plodnosti ljudi čije je ime nadahnulo naziv "Vaskrs". Prema legendi, Eostra je transformisala pticu koja je umirala i patila, u zeca kako bi preživeo i čak je imao krzno koje ga je grejalo, ali je neverovatno što je još uvek legao jaja poput ptice. Jedino poznato spominjanje Eostre, potiče iz spisa časnog Bede, britanskog sveštenika koji je živeo u kasnom sedmom i ranom osmom veku.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Bonus video:

00:06

Atmosfera pred Uskrs ispred hrama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja