PILOT PREŽIVEO PAD SA 7.OOO METARA VISINE! Otkrio detalje svog NEVEROVATNOG iskustva: Dok sam živ neću zaboraviti taj PRIZOR
Foto: Shutterstock, Ilustracija

čudo u vazduhu

PILOT PREŽIVEO PAD SA 7.OOO METARA VISINE! Otkrio detalje svog NEVEROVATNOG iskustva: Dok sam živ neću zaboraviti taj PRIZOR

Zanimljivosti -

Kapetan Tim Lankaster istrgnut je sa sedišta i isisan kroz prozor dok je avion bio na visini od oko 7.000 metra.

Na dan 20. juna 1990. godine, pilot Lankaster iz kompanije Britiš ervejz nije ni slutio da će se suočiti sa smrću samo 13 minuta nakon poletanja na letu od Birmingema do Malage. Međutim, upravo je taj radni dan postao svedok neverovatne priče o preživljavanju Tima i njegovom herojskom povratku u kokpit.

Avion
foto: Profimedia

Tim je bio kopilot u tom letu, a nakon što je staklo kokpita puklo, upali su snažni vetrovi i opasni uslovi za letenje. Tokom zastrašujućih 20 minuta, Alister Etkinson, kopilot, uspeo je da prizemlji avion i tako spasi živote ne samo Tima, već i svih putnika u avionu. Ovo je priča o hrabrosti, preživljavanju i povratku jednog pilota u kokpit.

Najdžel Ogden je bio u kokpitu u trenutku kada je Tim bukvalno “isisan” sa svog sedišta i izleteo kroz prozor.

Gospodin Ogden, neposredno posle nesreće, dao je izjavu za Sandej Morning:

- Okrenuo sam se oko sebe i video kroz otvor – gde su trebala da budu vrata pilotske kabine – da nema prednjeg vetrobranskog stakla, da je Tim, pilot, izleteo kroz prozor – bio je istrgnut iz pojasa i sve što sam mogao da vidim bile su njegove noge. Preskočio sam kontrolnu kolonu i zgrabio ga oko struka da bih izbegao da potpuno izađe.

– Košulja mu je bila spala sa leđa, a telo je bilo savijeno preko vrha aviona. Noge su mu bile zaglavljene u kontrolnoj tabli i slučajno su isključile autopilot. To je doprinelo da se brzina aviona spusti na skoro 650 km / h kroz nebo.

Kao rezultat udara, autopilot se isključio, što je dovelo do brzog spuštanja aviona.

Da drama bude veća, stjuart Ogden je i sam počeo da klizi kroz prozor dok je držao pilota, ali je na sreću drugi član kabinske posade Džon Hevard, došao sebi od šoka, uleteo u kabinu i uhvatio ga za pojas.

Stjuart Ogden je nastavio priču:

– I dalje sam držao Tima, ali su mi ruke postajale sve slabije, a onda se on okliznuo. Mislio sam da ću ga izgubiti, ali se on presavio u obliku slova U oko prozora. Lice mu je lupalo o prozor, krv mu je izlazila iz nosa i sa strane glave, ruke su mu lepršale. Najstrašnije od svega mi je bilo to što su mu oči bile širom otvorene. Nikada dok sam živ neću zaboravi taj prizor.

Dok je kopilot Alister Etkinson polako uspevao da preuzme kontrolu, druga stjuardesa po imenu Simon takođe je došla do kokpita uhvatila za lanac muškaraca, kako bi čvršće držali Tima.

Gospodin Ogden je za Sandej Tajms dodao:

- Sećam se Alistera, kopilota, kako se bori da kontroliše avion i uzvikuje Mejdej! Mejdej!, na radio. Samo bog zna kako je Alastair uspeo da stavi avion pod kontrolu.

– Pustila sam Džona i otrčala sam nazad da čuvam putnike, koji su čuli prasak. Moja jadna koleginica Su Princ se sama brinula za sve u avionu – rekla je stjuardesa Simon, koja je, kada je procenila da stjuarti mogu sami da drže Tima, otrčala nazad u kabinu da smiruje putnike.

– Pritisak na Alasteira mora da je bio ogroman – životi svih nas bili su u njegovim rukama. Ali on je savršeno spustio taj avion.

Avion je sleteo na aerodrom u Sauthemptonu, gde su ih dočekale hitne službe.

Potpuno neverovatno, ali na sreću, pilot je doživeo nekoliko preloma i imao promrzline, ali je preživeo!

Prema izveštaju Odseka za istragu vazdušnih nesreća nakon incidenta, majstor je iskoristio pogrešne šrafove za učvršćivanje vetrobranskog stakla.

U izveštaju se navodi da je proces ugradnje vetrobrana, koji se dogodio 27 sati pre poletanja aviona, u junu 1990. godine, “imao niz loših radnih praksi, loše procene i greške u percepciji”.

Gospodin Ogden je posle nesreće napustio Britiš Ervejz i otišao da radi za vojsku. Kapetan Tim Lankaster je ponovo leteo!

(Kurir.rs/ Informer)

Bonus video:

01:03

Ratni avion J-20 na vazduhoplovnom sajmu u gradu Džuhaiju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track