JAVNO PRIKAZIVAO UDATU LJUBAVNICU I MENJAO IH KAO ČARAPE: Novi britanski kralj nosi NJEGOVO IME, a evo kakav je bio Čarls II
Foto: Marc Tielemans / Alamy / Profimedia, Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

predak

JAVNO PRIKAZIVAO UDATU LJUBAVNICU I MENJAO IH KAO ČARAPE: Novi britanski kralj nosi NJEGOVO IME, a evo kakav je bio Čarls II

Zanimljivosti -

Kralju Čarlsu II Stjuartu detinjstvo je oteo građanski rat. Borba i bekstvo obeležili su njegove tinejdžerske godine kao i pogubljenje njegovog oca, posle čega se bio slomljen. Svoje dvadesete godine proveo je seleći se po evropskim dvorovima, moleći za usluge i novac.

Vreme za slavlje

Na svoj trideseti rođendan, sve to je ostavio iza sebe i trijumfalno se vratio u London kao kralj. Nacionalni eksperiment sa republikanizmom je na kraju propao i tmurni dani Kromvela bili su pometeni veseljem.

Čarls II je bio visok, zgodan, oštrog uma, besprekorno odeven i šarmantan. Da nije posedovao tu količinu lukavstva, pitanje je da li bi uspevao da manevriše i preživi burna vremena u kojima je vladao.

Krunisanje Čarlsa II

Nakon smrti Olivera Kromvela, njegov sin Ričard postao je lord zaštitnik. Međutim, Ričardu su nedostajale liderske sposobnosti njegovog oca, pa je brzo podneo ostavku.

Odlučeno je da sin Čarlsa I postane kralj. On je trebalo da vlada blisko sarađujući sa parlamentom i vrati se popularnom priznanju.

Napravljene su nove regalije (prethodna kruna je bila pretopljena kada je Čarls I pogubljen) i krunisanje je održano 23. aprila 1661. godine.

Ljubavnice Čarlsa II

Kraljevo srce zaposela je udata lepotica Barbara Vilije, koju je Čarls javno prikazivao. Vilije je postala simbol ekscesa i promiskuiteta. I kao da to nije bilo dovoljno, tajni brak njegovog brata sa ženom iz nearistokratskih krugova doprineo je skandalima koji su okruživali krunu.

Kralj Čarls, Krunisanje, krunisanje kralja Čarlsa, kruna
foto: AP/Toby Melville

Prve godine njegove vladavine bile su obeležene javnim ispadima, kao i šarmiranjem plemstva i običnih ljudi. U prve dve godine doživeo je i ličnu tragediju, smrt dve bliske osobe.

Uprkos tome što mu je ljubavnica rodila dete, Čarls je želeo da se oženi. Izabrana je Katarina od Bragance, ćerka portugalskog kralja Jovana IV. Njen miraz je zaista bio velikodušan: dva miliona kruna i gradovi Bombaj i Tanger, pride.

Brak je bio više prijateljski nego strastven. Par nije govorio isti jezik i smatralo se da se Portugalka Katarina nje ni izbliza lepa koliko kraljeva ljubavnica. Kralj je insistirao na tome da otvoreno nastavi svoju aferu i da prizna i drugo dete Barbare Vilije.

Čarls II i religija

Strategija koju je koristio za balansiranje između braka i ljubavnica, nije delovala kod nacije u nepomirljivom spletu verskih sukoba. Puritanski protestanti su imali veliki uticaj u Engleskoj, a još više u Škotskoj. Dok je kralj bio blizak sa mnogim katolicima i njihovim simpatizerima.

Favorizovanje jedne strane, pa i samo tolerancija, bilo je potencijalno fatalno. Iako Čarls II nije uspeo da ugodi nikome, nekako je uspeo da spreči otvorenu pobunu. Ipak, Čarlsa su stalno frustrirale zaraćene frakcije u parlamentu podeljene po verskim linijama.

Pošto Čarls nije imao zakonitu decu, Engleskom je počeo da se širi strah da će njegov brat rimokatolik Džejms naslediti presto.

Kuga, Vatra, Rat i Mir

Iako je ovov reme moglo da ostane upamćeno kao vreme velikog naučnog napretka sa Čarlsovim kraljevskim društvom na čelu, 1660-ih je i ipak dalje dominiralo sujeverje. Šta bi moglo snažnije da govori o božanskom nezadovoljstvu od kuge i prirodnih katastrofa? Velika londonska kuga došla je samo pet godina od kako je seo na presto. Desio se Veliki požar u Londonu, a Englezi su izgubili Drugi anglo-holandski rat 1667. godine. Sve je ukazivalo na to da se vladavini bliži kraj. Međutim, Čarls II je uspeo da opstane.

Kralj Čarls, Krunisanje, krunisanje kralja Čarlsa, kruna
foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Činilo da London iznova izvire iz pepela Velikog požara, a nauka i trgovina su bile u povoju i nada za bolju budućnost. Beda nedavne prošlosti je možda bila dovoljna da odvrati nezadovoljne ljude od pobune. Čarls II je tražio mir sa Holanđanima i potpisao ugovor u Bredi. Ubrzo nakon toga stvoren je formalni savez sa Holandijom i Švedskom.

Kada je obezbedio mir, imao je vremena za veze sa dugačkom listom žena, a sa nekima je bio i istovremeno. Grofice, pevačice i, možda najpoznatija, prodavačica narandži koja je postala glumica, Nel Gvin, smenjivale su se u kraljevskom krevetu.

Čarls II i osnivanje Kraljevske opservatorije

Poboljšanje plovidbe predstavljalo je veliki izazov za trgovce iz 17. veka i njihove mornare. Zahvaljujući francuskoj ljubavnici Čarlsa II, Luiz de Kerual, na dvoru su počele da kruže glasine da je francuski astronom, Sjer de Sent Pjer, osmislio sredstvo za određivanje geografske dužine na moru korišćenjem posmatranja položaja Meseca u odnosu na zvezde u pozadini.

Kralj je 4. marta 1675. godine potpisao kraljevski nalog kojim je imenovao Džona Flemstida za "astronomskog posmatrača...[...] da bi saznao toliko željenu geografsku dužinu mesta za usavršavanje veštine plovidbe". Tako je osnovana prva britanske naučnoistraživačka institucija koju je finansirala država.

Potezi koji su mu produžili vlast

Čarls II se mudro držao na nekoj vrsti distance od svojih ministara i ljubavnica koje su se nadmetale oko njega. Nekako je uspeo da ih sve održi u igri, ali nikog u usponu.

Čarls II potpisao je tajni ugovor sa francuskim kraljem Lujem XIV, u kojem je Engleska ponudila pomoć u ratu protiv Holanđana u zamenu za odugovlačenje pomorske ekspanzije Francuza.

Navodno mu je bio i ponuđen novac da pređe u katoličanstvo, ali se to nikada nije dogodilo, barem ne javno.

Njegov brat Džejms bio je primoran da podnese ostavku na mesto lorda admirala, uprkos zapaženoj službi, kada je odbio da se odrekne sopstvenog novootkrivenog katoličanstva.

Kako je umro Čarls II

Čarls II je bio između podrške svom bratu i Parlamenta koji je pokušao da isključi Džejmsa iz nasledstva. Čarls II je pokušao da uda Džejmsovu ćerku za protestantskog princa Vilijama od Oranskog u Holandiji.

Paralament je 1681. godine bio spreman da se proglasi nadležnim za kraljevsko nasleđe, ali ih je kralj raspustio da više ne zasedaju tokom njegove vladavine. Iako na samoj ivici provalije, Čarls se opet nekako držao, mada su poslenje godine njegove vladavine bile burne.

Na samrti je konačno prešao u katoličanstvo i mirno je preminuo 6. februara 1685. godine. Njegov brat Džejms je prošao mnogo lošije. Vladao je samo tri godine pre nego što je pobegao iz zemlje da bi napravio mesto za Vilijama Oranskog.

(Kurir.rs/ National Geographic)

Bonus video:

02:03

Krunisanje kralja Čarlsa: Kiša i oblaci pred početak ceremonije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track