"FORBS" OBJAVIO LISTU 5 DIVNIH, A POTCENJENIH GRADOVA NA BALKANU: Ovaj popularni SRPSKI GRAD našao se na prestižnoj listi!
Foto: Promo

FOTO

"FORBS" OBJAVIO LISTU 5 DIVNIH, A POTCENJENIH GRADOVA NA BALKANU: Ovaj popularni SRPSKI GRAD našao se na prestižnoj listi!

Zanimljivosti -

Mi koji živimo na Balkanu, prilično smo svesni njegovih lepota. Znamo da je celo poluostrvo savršeno za dug odmor i da su veliki delovi i regije još uvek van radara za strane turiste. Srećom, dolazi do značajnih promena u sferi turizma, pa se tako javlja i zainteresovanost za brdoviti Balkan. A da stvarno jeste tako, svedoči i lista Forbs magazina, koja izdvaja pet potcenjenih balkanskih gradova.

Ono što nas posebno raduje je to da se na listi našao i jedan od najlepših gradova Srbije, koji zaslužuje svaku pažnju.

Varna, Bugarska

Varna je najveći grad na bugarskoj obali. Iako je često u senci glavnog grada Sofije, ima primamljiv atribut za turiste – morsku obalu.

Ovaj istorijski grad je trenutno jedna od najvažnijih bugarskih obalskih destinacija. Nudi široku lepezu otmenih hotela uz koje su smešteni renomirani riblji restorani.

Turisti obožavaju dugu gradsku plažu sa belim peskom, jer je savršena za kupanje i sunčanje, a u obližnjem arheološkom muzeju nalazi se jedan od najstarijih poznatih primeraka zlatnog blaga na svetu.

Berat, Albanija

Dugačka albanska obala poznata je po svojim idiličnim primorskim selima, ali i mnoštvu fascinantnih istorijskih naselja u unutrašnjosti zemlje, a Berat je 2005. godine proglašen UNESCO-vom svetskom baštinom.

Ovaj slikoviti grad smešten je na obalama reke Osum. Tokom vekova njime su gospodarili razni vladari, te je širok spektar različitih kultura prožeo Berat raznolikom zbirkom arhitektonskih stilova.

Jedna od njegovih glavnih atrakcija je dvorac Berat, masivna kamena građevina unutar koje se nalazi više objekata koji datiraju još iz 13. veka.

Doboj, Bosna i Hercegovina

Prvi pisani spomen Doboja datira iz 1415. godine, a taj grad je dom fascinantne istorijske atrakcije.

Poznata masivna kamena Dobojska tvrđava izgrađena je u 13. veku, za vreme Bosanskog Kraljevstva, ali vekovi sukoba dovela su do njenog uništenja i rekonstrukcije gotovo dvadeset puta tokom godina.

Niš, Srbija

Niš je za vreme Rimskog Carstva bio poznat kao Naissus. Nalazi se na jugu naše zemlje i dao je velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki je samo jedan od njih.

U njemu se nalazi bogat niz istorijskih građevina i znamenitosti kao što su Niška tvrđava iz 18. veka, Ćele-kule, spomen park Bubanj, spomenik na Čegru, Kazandžijsko sokače...

Osim toga, Niš je dom rastuće gastronomske scene s velikim brojem vrhunskih restorana u njegovu središtu, ali i bogate muzičke scene i raznih festivala, kao što je džez festival Nišvil, koji se održava na tvrđavi.

Ohrid, Severna Makedonija

Smešten u jugozapadnom delu zemlje, Ohrid je jedno od retkih odredišta na svetu koje se nalazi na spisku kao kulturna i prirodna UNESCO-va svetska baština.

Prva prednost proizlazi iz njegove velike koncentracije vekovima starih crkava u vizantijskom stilu.

Kulturna baština Ohrida svakako je fascinantna, a oni koji traže miran beg u divljinu trebalo bi da provedu vreme istražujući obližnji Nacionalni park Galičica, predivan rezervat prepun autohtonih balkanskih ptica.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

00:48

Više od 300 miliona turističkih putovanja tokom novogodišnjeg odmora u Kini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track