NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PRAVE SRBI KAD LETUJU U GRČKOJ U JUNU: Sami sebi UPROPASTIMO odmor jer uradimo ono što ne bi trebalo!
Foto: Shutterstock

probajte ove savete

NAJČEŠĆA GREŠKA KOJU PRAVE SRBI KAD LETUJU U GRČKOJ U JUNU: Sami sebi UPROPASTIMO odmor jer uradimo ono što ne bi trebalo!

Zanimljivosti -

Grčka u junu – zvuči kao sjajna ideja na samom startu. Aranžmani su značajno povoljniji nego u špicu sezone, manje su gužve, a ni sunce nije toliko jako. Zapravo, pitanje je da li će uopšte biti dovoljno sunčanih dana, a nije sigurno ni da li je voda dovoljno topla za kupanje…

Ipak, to su rizici koje moraju da prihvate oni koji letuju u junu i najveća greška koju mogu da naprave je da donose zaključke na osnovu jednog iskustva. Lako može da se desi da jedne godine bude sve super, idealno za letovanje, a sledeće tmurno i hladno.

Grčka, letovanje, odmor, letovanje u Grčkoj, grčka hrana, riba, grčki restoran
foto: Shutterstock

Ovih dana, na stranicama koje promovišu Grčku kao idealnu letnju destinaciju, odmor u junu je među top temama. Pitanja se uglavnom odnose na vremenske prilike i temperature mora i mnogi istupaju sa svojim iskustvima.

- Za jun, preporučio bih ti zapadnu obalu koja ima više sunčanih sati (Sunce zalazi tek u 9, pa je i voda toplija).

- Prošle godine smo išli upravo 19. juna, Stavros. Vreme je bilo prelepo, voda topla, čista, odlična za kupanje. Lepše smo se proveli i odmorili nego svih godina ranije u sezoni. Mada zavisi od vremena, ne može niko da pretpostavi kakvo će biti.

- Lično bila u Nei Pori sa malim detetom. Vratile se bele, premrzle smo na plaži posebno zbog inače stalno prisutnog vetra. Uhvatila nas je i kiša. Iskreno, jun je samo za neke dalje destinacije.

- Godinama sam išla u Nei Pori od 1, 2, 3. juna… Uglavnom je bilo lepo vreme i kupali smo se bez problema. Jednom sam bila od 20 do 30. septembra i bio je jedan kišni dan, a 9 kao san snova. A jednom su moji drugari bili u julu i 5 dana je bilo kiše i hladnog vetra…

Grčka, letovanje, odmor, letovanje u Grčkoj, grčke plaže, plaža, tirkizno more
foto: Shutterstock

- Jednom u junu otišla na Tasos i nikad više u junu na more. Sve je to individualno.

- Pa sve zavisi od godine, kao i kakvo će vreme i temperature da budu, to neće moći niko da vam kaže sa sigurnošću. Mi smo 2 godine zaredom išli krajem juna, pocetkom jula, jedne godine smo se kupali 11 dana i bilo toplo i super, a jedne godine 3 dana iz sobe nismo izašli zbog kiše i kupali se 5 dana od 11, dok su naši prijatelji išli početkom juna iste godine i bilo pretoplo i kupali se 10 dana - pišu ljudi na stranici Live from Greece.

Zapravo, svaka godina je lutrija za sebe, niko ne može da vam preporuči mesto gde je sigurno lepo vreme i gde će vam biti taman toplo more u junu. Vreme lako može da se pokvari i u sezoni, a čini se da je greška očekivati i neke drastične razlike u temperaturi mora, pa izbegavati, na primer, ostrva i birati isključivo plaže gde je najtoplije more.

- Kada se pogleda karta temperature mora u junu, može se videti da se te temperature ne razlikuju bitno od severa do juga – temperatura bude slična od Tasosa na severu, do Krita na jugu i Krfa na zapadu. Ujednačene su prilično - otkrila je Vesna iz „Grčka info“, dajući ipak neke smernice za Grčku u junu.

Na primer, kaže da je u tom periodu bolje ako je moguće letovati što južnije – jer je verovatnoća za kišu veća na severu nego na jugu zemlje.

- U tu preporuku na jugu spadaju Peloponez, ostrva Kiklada i Dodekaneza, Krit, Santorini, Rodos… Što se tiče severne regije ne bismo nikako mogli da kažemo da Halkidiki ne spada u regije koje bivaju manje posećene u junu, kao ni Olimpska regija, generalno cela oblast Makedonije, pa onda Lefkada, Tasos - predlaže Vesna.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Bonus video:

08:08

KARTELSKI RAJ - GRČKA I ŠPANIJA! Vladimir Savić: Pojavljuju se imena pripadnika bezbednosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track