ZBOG KLJUČNE GREŠKE MAJKI SVET JE DANAS PREPUN SLABIH MUŠKARACA: Psihologija sinova prema Jungu objašnjava kako do toga dolazi
Foto: Fototeca Gilardi / akg-images / Profimedia

evo šta se dešava

ZBOG KLJUČNE GREŠKE MAJKI SVET JE DANAS PREPUN SLABIH MUŠKARACA: Psihologija sinova prema Jungu objašnjava kako do toga dolazi

Zanimljivosti -

Marija Lujza fon Franc, švajcarska psihološkinja, spisateljica i naučna saradnica slavnog Karla Gustava Junga, još sredinom 20. veka primetila je uznemirujući trend - puno muškaraca i žena u zrelim godinama ostali su psihički zakržljali u svom sazrevanju. Zauzeli su tela, ponašanja i živote odraslih, ali njihov mentalni razvoj i unutrašnja zrelost nisu držali korak s tim. Francova je to videla kao toliko hitno pitanja da je 1959. održala seriju predavanja o fenomenu "puer aeternus", što na latinskom znači "večno dete".

I dok se ovaj termin u mitologiji koristio za dete-boga koji zauvek ostaje mlad, Jung je termin usvojio kako bi opisao psihološki profil pojedinca koji, baš poput Petra Pana, ne uspeva da odraste.

majka i sin, Edipov kompleks
foto: Shutterstock, Ilustracija

- Puer aeternus ostaje predugo u psihologiji adolescenata, to jest sve one karakteristike koje su normalne u doba od 18 ili 17 godina nastavljaju da postoje i u kasnijoj životnoj dobi, u većini slučajeva zajedno sa prevelikom zavisnošću od majke - rekla je Fon Franc jednom prilikom.

Koren problema - epoha odsutnog oca

Ona je prognozirala da će problem u nadolazećim decenijama biti ekstremno izražen, a njena predviđanja pokazala su se izuzetno tačnim - posebno među muškom populacijom zapadnog sveta. Svedočimo porastu broja mladića koji se bore na mnogo nivoa da budu samostalne jedinke - ne samo finansijski, već i duhovno, društveno, akademski, seksualno... Oni žive sa roditeljima i u kasnim 20-im i 30-im, pa nekad i 40-im godinama, svesno birajući da ostanu u poznatim, utešnim granicama brige svojih roditelja, umesto da testiraju svoje sposobnosti u nepoznatim vodama. Neretko nemaju svrhu niti put, osim potrage za trenutnim zadovoljstvom. Neki savremeni stručnjaci čak tvrde da je problem večnog deteta primarna neuroza modernog doba.

majka i sin, Edipov kompleks
foto: Shutterstock, Ilustracija

Šta je zapravo dovelo do ovog fenomena? Psiholozi tvrde da je koren problema to što živimo u epohi odsutnog oca (on ne mora zaista i fizički da bude odsutan) - od mladića se očekuje da napuste udobnost doma, prevaziđu majčinski kompleks i oblikuju vredan život, ali bez psihološke podrške oca. To je veoma teško, posebno u svetlu činjenice da odsutan otac utiče i na majku. To stvara situaciju u kojoj majka teži da postane autoritativnija kako bi nadoknadila nedostatak muške figure u životu sna, ali i neusphe oca da majci pruži ljubav i podršku stvara u njoj emocionalnu glad koju ona pokušava da utoli kroz odnos sa detetom. Ovo je trenutak u kome se stvara "savršena oluja" u kojoj majka postaje ono što jungovci nazivaju "majkom koja proždire", prenosi "Academyofideas".

Potreba da se ostane vezan za majku

Ovakve majke previše štite i guše svoje dete uključujući se u svaki aspekt njegovog života. Dešava se i da one, uprkos tome što imaju najbolje namere, nesvesno manipulišu detetom tako da ona ostanu zavisna od nje i u odraslom dobu. Neretko se dešava na deca na to voljno pristaju.

majka i sin, Edipov kompleks
foto: Shutterstock, Ilustracija

Dečak vaspitan na ovaj način nikada zapravo nije ni dobio priliku da se zauzme za sebe, da sam padne i sam ustane, da se samostalno upusti u neke izazove ili da donese samostalne odluke. On se razvija u odraslog muškarca sa osakaćenom sposobnošću da izdrži i prevaziđe neizbežne izazove i borbe koje život nosi. Zdrava želja da se prilagodi stvarnosti i da radi na svojoj ličnosti, a oboje podrazumeva strah, bol i sukob, biće zamenjena njegovom potrebom da ostane vezan za svoju majku, bilo da je to njegova lična majka ili neko ko je simbolična zamena za nju - može se desiti da očajnički traži majku u drugim ženama.

- On traži zaštitni, hranljivi, sigurni krug majke, teži stanju bebe oslobođene svake brige... Nije ni čudo što im stvarni svet nestaje iz vida - zaključio je Jung.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

02:38

NASTAVAK PRIJEMNIH ISPITA ZA BUDUĆE BRUCOŠE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track