OVO JE NAJLEPŠI MALI GRAD NA SVETU: Evo kako izgleda i gde se nalazi, a na listi se našao i jedan iz KOMŠILUKA koji svi OBOŽAVATE!
Foto: Shutterstock

NA LISTI JE I BLED

OVO JE NAJLEPŠI MALI GRAD NA SVETU: Evo kako izgleda i gde se nalazi, a na listi se našao i jedan iz KOMŠILUKA koji svi OBOŽAVATE!

Zanimljivosti -

Časopis "Conde Nast Traveler" objavio je listu najlepših malih gradova na svetu, među kojima su se našla mesta iz različitih delova sveta, od Brazila, Kanade, Slovenije, pa sve do Japana.

Popis su napravili njihovi urednici, a ono što su uzimali u obzir pri odabiru najlepših malih gradova su popločene ulice, kolonijalna arhitektura, neverovatni pogledi.

"Pripišite to ljubaznim meštanima, hotelima ili dobrom staromodnom šarmu, ali nikada se nećemo umoriti od izleta u male gradove. Gotovo svaka zemlja na planeti ima gradić koji vredi potražiti, od istorijskih sela u Japanu do pustinjskih oaza u Egiptu. Bez daljnjeg, ovo su najljepši mali gradovi na svetu", piše u članku.

Albarasin je zauzeo prvo mesto

Najviše im se svideo gradić Albarasin u Španiji. On se nalazi u pokrajini Teruel, a prema popisu stanovništva iz 2018. godine, u njemu je živelo 1.016 stanovnika.

"Ovaj izolovani planinski grad uz reku Gvadalkivir glavni je kandidat za titulu najlepšeg malog grada u Španiji, sa zgradama ružičaste i narandžaste boje koje se besprekorno stapaju sa stenovitim okruženjem. Mesto je jedinstveno zahvaljujući svojoj istoriji i kako muslimanskim, tako i hršćanskim uticajima - gde drugde možete pronaći gotičke katedrale i ruševine mavarskog zamka u istom malom gradu?" piše u opisu ovog gradića.

Na listi je i Bled

Na listi se našao i Bled u Sloveniji.

"Postoji razlog zašto je jezero Bled jedno od najpopularnijih mesta u Sloveniji. Sa svojom smaragdnom vodom, ostrvcetom prošaranim crkvama, pogledom na Alpe i dvorcem iz 12. veka na brežuljku neće vam nedostajati savršenih pogleda. Okolni gradić Bled jednako je šarmantan", pišu za Bled.

Slovenija, Bled, Bledsko Jezero
foto: Profimedia

Lista uključuje još i gradiće Ban Rak Tai na Tajlandu, Banos u Ekvadoru, Biei u Japanu, Bokas del Toro u Panami, Esperance u Australiji, Gordes u Francuskoj, Halštat u Austriji, Iruja u Argentini, Lamu u Keniji...

(Kurir.rs/Nacionalna Geografija)

Bonus video:

03:08

ZAŠTO JE POTRAŽNJA STANOVA U NIŠU DRASTIČNO OPALA? Vlasnica agencije otkrila koje promene su u grad doneli studenti iz Ukrajine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track