STIGLA PRVA PICA SA INSEKTIMA! Cena je 15 evra, a evo šta sve ide u nju: Da li biste dali toliko novca da je probate? (FOTO)
Foto: Shutterstock

evo kako izgleda

STIGLA PRVA PICA SA INSEKTIMA! Cena je 15 evra, a evo šta sve ide u nju: Da li biste dali toliko novca da je probate? (FOTO)

Zanimljivosti -

Zamrznuti, sušeni ili u prahu domaći cvrčak i crvi insekata konzumiraju se kao hrana u Evropi. U svetu se koristi više od 1.900 insekata u ishrani, a nutricionistkinja Milka Raičević je jednom prilikom objasnila prednosti ovog režima.

- Proteini su mnogo lakše varljivi nego sve druge vrste. Tu imate puno vlakana za razliku od svih drugih namirnica, a ono što je najvažnije, jeste da imaju toliko kalcijuma, više nego što imaju mleko, sir i ostale namirnice - rekla je jednom prilikom.

pica
foto: Profimedia

Izgleda da ćemo se u budućnosti sve više susretati sa ovakvom recepturom, a prvu picu sa insektima napravili su Italijani. Zemlja koja je izmislila picu odlučila je ode korak dalje. Specijalitet je napravljen u Trstu, a njihovi tvorci su Alesandro Pribac i Umberto Baruća koji su vlasnici picerije "Mangiafuoco".

Sama fotografija izazvala je niz reakcija. "Uradili ste ovo jer mislite da je moderno. Kako je odvratno", "Nadam se da će vas što pre zatvoriti", "Jao, ne", "Pa da li je moguće?", glase samo neki od komentara. Mnogi su istakli da im je neprijatno da gledaju kako izgleda, a kamoli da jedu.

"Pizza Grillo Sparlante", što u slobodnijem prevodu znači "Cvrči cvrčak", pravi se sa mocarelom, cvetovima tikvica i sušenim cvrčcima. Cena ove pice je 15 evra, odnosno, nešto više od 1.700 dinara i pored insekata se pravi od tradicionalnog recepta za testo. Cvrčke za picu specijalno dopremaju sa jedne male farme u Nemačkoj.

Podsetimo i na najskuplju picu na svetu koja, za sada, košta više od 10.000 evra. Italijanski kuvar Renato Viola je već nekoliko godina na samom vrhu kada su u pitanju gastronomske inovacije. Negova nova specijalna pica se zove "Louis XIII", ali javnost još uvek nije dovoljno upoznata sa tim specijalitetom. Razlog je sigurno visoka cena ovog specijaliteta.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

01:11

SEKA ODREPOVALA: Smislila reklamnu špicu za snajkin biznis, PICA UBICA ovonedeljni hit

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track