SA 10 GODINA SAM PRONAŠAO KUTIJU S NAJVEĆOM PORODIČNOM TAJNOM: Decenijama kasnije otkrio sam ISTINU i život nam se ZAUVEK promenio
Foto: Printscreen YouTube

NEVEROVATNO

SA 10 GODINA SAM PRONAŠAO KUTIJU S NAJVEĆOM PORODIČNOM TAJNOM: Decenijama kasnije otkrio sam ISTINU i život nam se ZAUVEK promenio

Zanimljivosti -

Davne 1964. iz porodolišta u Čikagu nestalo je novoređenče. Ubrzo je sprovedena najveća istraga u istoriji ovog američkog grada, ali bez rezultata. Godinu dana kasnije policija je pronašla dečaka koji odgovara opisu nestalog deteta. Unesrećeni roditelji su danuli dušom i proslavili povratak svog mališana. Novinske isečke o otmici, tajnu zbirku traumatičnog događaja, sačuvali su u jednoj kutiji.

Decenijama kasnije, ipak, na videlo je izašla surova istina... Ništa nije bilo onako kako se činilo!

Neverovatna otmica usred porodilišta

Priča o Polu Froncaku počela je u aprilu 1964. godine, kada ga je na svet donela njegova majka Dora Froncak u bolnici u Čikagu. Samo nekoliko sati kasnije žena koja se predstavljala kao medicinska sestra otela je tek rođenog Pola! Nakon što je osoblje mahnito pretražilo bolnicu, morali su da se suoče sa istinom - beba je nestala. Kontaktirali su Čestera Froncaka, dečakovog oca i Dorinog supruga, kako bi mu saopštili potresne vesti i zamolili ga da ih kaže ženi.

Potraga za Polom Froncakom bila je najveća u istoriji Čikaga! FBI i lokalna policija, kojima se pridružilo i 175.000 poštanskih radnika, na dan kada je beba oteta pretražili su 600 domova! Dok su organi reda tragali za nestalim dečakom, skrhani roditelji obratili su se medijima za pomoć. "Molimo vas, vratite nam dete", preklinjala je Dora u nadi da će se otmičar sažaliti.

Činilo se nemogućim da će dečak biti pronađen. Policija je naglasila da su oblik uha i krva grupa jedini trag koji su imali. Pregledano je preko 10.000 beba u nadi da će neka od njih biti Pol, ali nažalost - nije bio.

Ponovo okupljanje porodice

Nakon godinu dana, policija je u Nju Džerziju pronašla napušteno dete sa modricom na oku za koje su mislili da odgovara Polovom opisu. Čim je Dora ugledala dečaka, izjavila je da to jeste on. Porodica je ponovo bila na okupu.

Kada je Pol imao 10 godina otkrio je dobro čuvanu porodičnu tajnu. Dok je tražio božićne poklone, nabasao je na kutiju punu pisama saučešća i požutelih novinskih članaka. "Majka moli otmičara da joj vrati bebu", jedan je od naslova novinskih članaka koje je Pol pronašao, ubrzo shvativši da je reč o njemu. Otrčao je do majke kako bi mu ispričala sve što se desilo, ali Dora nije bila raspoložena za razgovor o tom delu porodične istorije.

"Da, bio si otet. Pronašli smo te, volimo te i to je sve što treba da znaš", rekla je Dora sinu, jasno naznačivši da je to sve što će saznati od njih. Pol je, ipak, sačuvao sporne novinske članke.

Pola je godinama izjedala sumnja

Dok je odrastao, Froncak je postepeno saznavao sve više o tom kobnom danu. On je 2008. godine i sam postao otac. Hteo je da zna da li je policija bila u pravu - da li je on zaista bio nestalo novorođenče?

Pol Froncak proveo je decenije pitajući se da li je zaista u srodstvu sa bračnim parom koji ga je odgajio. "Godinama sam želeo da uradimo DNK. Ne jer nisam bio srećan, nego jer sam hteo da znam istinu. To se, nekako, odlagalo. Uvek sam pronalazio razlog da to ne uradim. Nisam želeo da ih povredim, ali došlo je vreme kada sam morao da saznam istinu", ispričao je.

Na kraju je Pol 2012. kupio DNK, a Dora i Čester nevoljno su pristali da urade ovo testiranje. Rezultati su pokazali da Pol nije njihovo dete! Još jednom je ova porodica dospela na naslovne strane, a Froncakovi su bili besni na Pola i nisu razgovarali sa njim godinu dana.

Istina je otkrivena i otvorena je Pandorina kutija

Nakon vesti da Pol zapravo nije dečak otet iz čikaške bolnice 1964, FBI je ponovo otvorio slučaj. Više od dve godine kasnije, 2015, Pol Froncak otrkio je da je rođen kao Džek Rozenthol u oktobru 1967. godine i da ima sestru bliznakinju Džil. I Džek i Džil nestali su kao bebe.

Froncak je saznao da je njegova biološka majka bila težak alkoholičar, a da se njegov otac iz rata u Koreji vratio sa traumama i nasilnim ponašanjem. Zabrinut da se njegovoj bliznakinji dogodilo nešto strašno, Froncak je postao opsednut time da otkrije istinu.

"Moji biološki roditelji stvarno nisu bili dobri ljudi. Zahvalan sam što su me napustili jer mi je to omogućilo da budem sa Froncakovima. Spasili su mi život", rekao je za BBC.

Šta je bilo sa pravim Polom Froncakom?

Nakon godina potrage, još jedan kućni DNK test razrešio je misteriju pravog sina Froncakovih. Kevin Bati iz Mičigena uradio je test koji je pokazao da je povezan sa Dorom i Česterom Froncak. On je zapravo bio novoređenče nestalo iz čikaške bolnice! Žena koja je odgajila Kevina umrla je godinama pre toga, pa niko zapravo ne zna kako je Kevin iz porodilišta u Čikagu dospeo u mali grad u Mičigenu.

U decembru 2019. godine Dora je razgovarala sa svojim nestalim sinom Kevinom Batijem; želela je da zna kakav je život imao. Planirali su da se susretnu, ali vreme, nažalost, nije radilo za njih - Kevin je preminuo od raka u aprilu 2020. godine.

Ova priča krije i treći misteriozni nestanak; šta se dogodilo sa Džil Rozenthol, sestrom blizakinjom dečaka koji je postao poznat kao Pol Froncak.

"Sve što sam čuo od drugih članova moje porodice stavilo mi je do znanja da smo i ja i moja sestra bliznakinja Džil bili zlostavljani, zanemareni i da sam ja na kraju bio napušten. A ako je oni nisu ubili, ona je i dalje tu negde", rekao je Pol koji i dan danas intezivno traga za svojom sestrom.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video:

01:03

Dragan Plazinić iz Dragačeva gazi 101. godinu života

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track