HUREM JE BILA ĆERKA PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA I JEDINA SULTANOVA ŽENA: Bila je simbol lepote i moći, a ovako je zapravo izgledala
Merjem Uzerli kao Sultanija Hurem, Foto: Profimedia

možda niste znali

HUREM JE BILA ĆERKA PRAVOSLAVNOG SVEŠTENIKA I JEDINA SULTANOVA ŽENA: Bila je simbol lepote i moći, a ovako je zapravo izgledala

Zanimljivosti -

Malo ko zna da je čuvena sultanija Hurem, koju je u popularnoj turskoj seriji "Sulejman Veličanstveni" igrala Merjem Uzerli, supruga i najveća ljubav sultana Sulejmana, rođena kao Aleksandra Anastasija Lisovska. Rođena je na teritoriji današnje Ukrajine i odrastala je u pravoslavnoj porodici. Otac joj je bio sveštenik.

Ona je kao i mnoge druge devojke u to vreme, odvedena u Osmansko carstvo kao belo roblje. Legenda kaže da je Aleksandru veliki vezir Ibrahim paša poklonio Sulejmanu i da je tako dospela u sultanov harem koji je brojao oko 300 robinja. Takođe, legenda kaže da se sultan zaljubio u nju gotovo istog trena kada ju je ugledao.

Sultanija Hurem, Sulejman Veličanstveni
foto: Profimedia

Smatra se najmoćnijom ženom Osmanskog carstva. Vršila je veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva i igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

Sultan je bio oduševljen njenom harizmom, njenom mudrošću i načinom razmišljanja, pa ju je brzo uzeo za blisku družbenicu, a potom i za ženu. Prešla je u islam i rodila je Sulejmanu šestoro dece.

Kako je izgledala?

Sultanija je imala vatreno crvenu kosu. Opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela, smejala se i šalila rado.

Sultanija Hurem
foto: Profimedia

Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime “Hurem”, što znači “nasmejana”. Sulejmana Veličanstvenog verovatno je zavela inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

Lik sultanije Hurem inspirisao je umetnike vekovima. Riđokosa lepotica naglašenih oblina koje bude maštu. Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umetnika srednjeg veka.

Sultanija Hurem
foto: Profimedia

Za ovakvu sliku je zaslužan izvesni Melkior Loriks, koji je nekih pet godina proveo u Carigradu u pratnji habsburškog izaslanika. U svojim putopisima on opisuje Rokselanu upravo onako kako su je umetnici potom slikali, a književnici dočaravali, uključujući i Šekspira.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:48

BIVŠI RIJALITI PAR ZOVU SULEJMAN I HUREM! Dalila i Dejan javno pokazali koliko se VOLE, a tek kako ju je on ZEZNUO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track