DA LI LJUBITE RUKU SVEŠTENIKU? Mnogi vernici ovo rade, a nemaju pojma šta to ZAISTA ZNAČI! Evo šta stoji iza ovog običaja
Foto: Profimedia

SIMBOLIKA

DA LI LJUBITE RUKU SVEŠTENIKU? Mnogi vernici ovo rade, a nemaju pojma šta to ZAISTA ZNAČI! Evo šta stoji iza ovog običaja

Zanimljivosti -

Neki vernici ne bi mogli da zamisle odlazak u crkvu, a da ne ispoštuju ovu normu. Drugima je ovo odraz tradicije, dok je trećima to prevaziđeno, čak pomalo neprijatno.

Ljubljenjem ruke svešteniku iskazuje se poštovanje njegovom sveštenom pozivu i time se u stvari blagodari Bogu što je dao mogućnost da kroz jedno grešno ljudsko biće mogu da se spuštaju Njegovi blagodatni darovi.

Čin ljubljenja ruke sveštenom licu predstavlja i završni deo uzimanja blagoslova.

0643511133, ikona, crkva, pop, vera
foto: MoiraM / Alamy / Alamy / Profimedia

Prilikom davanja blagoslova, sveštenik prste desne ruke savija tako da oni čine slova IS HS, takozvani “Hristogram“, i to tako što kažiprst ostaje uspravan, čineći slovo I, srednji prst se savija u polukrug, čineći slovo S.

Domali prst se ukršta sa palcem, čineći slovo H, i na kraju se i mali prst savija polukružno čineći još jedno slovo S.

sveštenik, pop
foto: Kurir/Nemanja Pančić/Ilustracija

Od tri stepena sveštenstva – blagoslov se traži od svešteničkog i arhijerejskog, ali ne od đakonskog.

Od monahinja se ne uzima blagoslov jer monahinje nemaju Svetu Tajnu sveštenstva iako mnogi vernici često celivaju ruku igumaniji manastira, ali je u tom slučaju to zapravo čin poštovanja.

(Kurir.rs/ Srbijadanas)

Bonus video:

01:56

IZNENAĐENJE ZA SVE! SVETOG SAVU SVI ZOVEMO POGREŠNO? Istoričar OTKRIO kako ISPRAVNO izgovarati ime svetitelja (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track