LETITE PRVI PUT, A UMIRETE OD STRAHA? Evo kako da vam let što lakše padne! Detaljan vodič za one koji nikad pre nisu bili U AVIONU
Foto: Profimedia

važno je!

LETITE PRVI PUT, A UMIRETE OD STRAHA? Evo kako da vam let što lakše padne! Detaljan vodič za one koji nikad pre nisu bili U AVIONU

Zanimljivosti -

Prvi let avionom treba da bude opušten i zabavan. Putovanja su uvek ono što željno isčekujemo. Ako ste već rezervisali avionsku kartu evo par korisnih saveta koji će vam pomoći u vašem prvom letu avionom.

Prva stvar koju treba da znate da sve potrebne informacije uvek možete dobiti od avio kompanije s kojom putujete, kao i na službenim stranicama aerodroma.

Aerodrom Nikola Tesla, Aerodrom
foto: Kurir Televizija

Jedna od najbitnijih stvari je vreme. Ukoliko ste kartu kupili preko interneta ili ste je samo rezervisali, morate da budete na aerodromu dva sata pre leta kako bi podigli kartu i čekirali se.

Prvi let avionom – Dokumenta

Dokumenta potrebna za Vaše putovanje su:

- avionska papirna ili elektronska karta;

- putna isprava (pasoš sa uredno overenim vizama, ukoliko su potrebne) ili lični dokument (lična karta).

Dokumenta koja su potrebna prilikom Vašeg putovanja i prijave na let zavise od načina saradnje države čiji pasoš posedujete i države u koju putujete. Ukoliko prilikom putovanja presedate, raspitajte se da li su Vam potrebne tranzitne vize.

aerodrom, Lađevci, Lađevci-Tivat, Morava
foto: RINA

Više informacija u vezi sa potrebnim dokumentima i viznim režimima možete potražiti u izabranoj avio-kompaniji, ili diplomatsko-konzularnom predstavništvu države u koju putujete.

Ukoliko putujete u Srbiju, na internet prezentaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije možete pronaći informacije o potrebnim dokumentima i viznom režimu.

Prvi let avionom – Ručni prtljag

Ručni ili kabinski prtljag je prtljag koji sa sobom unosite u avion.

Dozvoljenu količinu, veličinu i težinu prtljaga koji putnik unosi u avion jasno određuje svaka avio-kompanija posebno i one su ograničene.

Obično je u avion dozvoljeno poneti 1 komad ručnog prtljaga, čija je maksimalna težina u rasponu od 5 do 10kg, a zbir širine, visine i dužine ne sme da prelazi 115 cm.

easyJet, avion
foto: Printscreen/Twiter/ easyJet

U skladu s postojećim pravilima u ručnom prtljagu se tečnosti, gelovi i aerosoli mogu prenositi samo ukoliko su upakovani u providne kese sa zatvaračem veličine 20x20cm. Svaki putnik može sa sobom u avion poneti jednu kesu sa zatvaračem. Maksimalna zapremina pojedinačnog pakovanja tečnosti može biti do 100ml. A maksimalna ukupna dozvoljena količina u ručnom prtljagu iznosi 1000ml po putniku.

Pojedine avio-kompanije uvele su ograničenje prilikom prevoza uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije.

Određene avio-kompanije ne dozvoljavaju prevoz pojedinih uređaja i sredstava koja koriste litijum-jonske baterije ni u ručnom, ni u predatom prtljagu.

Određeni električni uređaji koja koriste litijum-jonske baterije, mogu biti primljeni na prevoz samo u ručnom prtljagu. Pod uslovom da su ugašeni i da se ne pune prilikom putovanja avionom.

Prvi let avionom – Tokom boravka na aerodromu

Svoj prtljag, zaključan, obeležen nalepnicom ili priveskom sa imenom i adresom, nemojte ostavljati bez nadzora do predaje na šalteru za prijavu putnika.

easyJet, avion
foto: Printscreen/Twiter/ easyJet

Savetujemo Vam da ručni prtljag koji unosite sa sobom u putničku kabinu bude pod Vašim stalnim nadzorom.

Savetujemo Vam da ne preuzimate i ne predajete tuđ prtljag kao svoj. Najviše zbog stvari koje bi Vam mogle ugroziti bezbednost ili Vas izložiti zakonskoj odgovornosti.

Prvi let avionom – Hrana na Low cost letovima

Ukoliko letite sa Ryanairom, Wizzairom i sličnim niskotarifnim avioprevoznicima, hrana sigurno nije uključena u cenu, neki od letova ipak znaju da traju i do 4h a vi ste gladni? Niko vam ne brani da ponesete neku hranu sa sobom u avion, prenosi Escape magazin.

Čokoladicu ili kesicu čipsa, možete staviti u ranac i otvoriti u avionu, to nije zabranjeno. Sokove i vodu morate kupiti u avionu ako ste žedni. A možete i kupiti 5 bočica po 100ml, koje su dopuštene, pa i njih možete prethodno napuniti sokom ili vodom, kako bi za vreme leta imali 0,5l vode dok istu morate platiti 5 evra na letu Ryanaira.

avion
foto: Printscreen Tiktok

Nakon što sletite treba da se prijavite na carinskoj i pasoškoj kontroli. Zatim da podignete prtljag, na svakoj traci za prtljag je naznačen broj leta. Ukoliko presedate na drugi avion a ista vam je aviokompanija možete pri predaji prtljaga da tražite da vam prtljag isporuče na krajnjem odredištu.

Šta možete da očekujete tokom leta?

Nakon svih provera i formalnosti, na samom ulasku u avion dočekaće vas kabinsko osoblje. Mesta su numerisana, a oznake se nalaze ispod prostora za ručni prtljag, u nivou vaše glave. Ručni prtljag možete smesti i ispod sedišta ukoliko ima dovoljno prostora.

Kada su se svi putnici smestili, kabinsko osoblje proverava da li je sve bezbedno i spremno za poletanje. Da biste krenuli, vaše sedište morate vezati pojas, uspraviti svoje sedište, a zavese moraju biti razmaknute. Vaši telefoni moraju biti ugašeni ili u režimu rada tokom leta.

Tokom leta, imaćete obezbeđeno posluženje koje uvek zavisi od kompanije i destinacije na koju putujete, pa ne postoje univerzalna pravila.

stjuardesa, avion
foto: Profimedia

Toalet u avionu je dozvoljen za upotrebu tokom leta, sem u toku poletanja, sletanja ili turbulencija.

Zbog promene pritiska tokom poletanja i sletanja može vam se javiti neprijatnost, odnosno začepljenje ušiju. U tim situacijama ne bi bilo loše da žvaćete žvaku ili bombone, kako biste umanjili neprijatan osećaj. Ako imate problem sa zapušenim nosem, idealno bi bilo ukoliko biste pre poletanja upotrebili kapi za nos, pišu Saveti.rs.

Obucite se adekvatno za let. Najbolje bi bilo da to bude odeća koja vam je najudobnija i najpraktičnija. Ne bi bilo loše da pored sebe imate i nešto od malo toplije garderobe, ukoliko vam tokom leta bude hladno.

Nadamo se da vam će vam naši saveti o putovanju avionom biti od koristi i da ćete uživati u svom putu i komforu bez stresa i tenzije.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:47

OPASNIJE JE NEGO ŠTO SE ČINI! Pre ukrcavanja u avion OBAVEZNO prođite ovu proceduru! Smrt putnice Đ.R. je TRAGIČNO UPOZORENJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track