KUPILA SVETIONIK PO CENI STANA U BEOGRADU I SAD ŽIVI U NJEMU: Ima 3 sprata i spavaće sobe, a evo kako danas izgleda! (VIDEO)
Foto: Printscreen

uložila je mnogo para

KUPILA SVETIONIK PO CENI STANA U BEOGRADU I SAD ŽIVI U NJEMU: Ima 3 sprata i spavaće sobe, a evo kako danas izgleda! (VIDEO)

Zanimljivosti -

Šila Konsul je veliki zaljubljenik u istoriju, a 2009. godine pružila joj se prilika koja se ne propušta. Konsultantkinja za komunikacije bila je u potrazi za vikendicom u kojoj će moći da boravi leti, a onda je čula da američka vlada prodaje stare svetionike.

Zahvaljujući Zakonu o svetioncima iz 2000. godine, vlada je imala prava da donira ili proda svetionik kako istorijsko dobro. Šili se ta ideja dopala jer spaja dve njene želje - da očuva istoriju i da kupi letnjikovac.

svetionik
foto: Printscreen

Platila je svetionik koliko bi platila i stan u Beogradu

Ona se odlučila da kupi svetionik i život joj se potpuno promenio. Fairport Harbor Vest Lighthouse u Ohaju postao je dostupan na aukciji i Šila se uključila u licitaciju 2009. Njena ponuda od 71.010 dolara (oko 65000 evra) je pobedila 2011. godine

Svetionik sa tri spavaće sobe i tri kupatila

Izgrađen 1925. godine, svetionik ima tri spavaće sobe, tri kupatila, tri sprata i ima skoro 3.000 kvadratnih metara. Napušten je kasnih 1940-ih i Šila je prva osoba koja je od tada živela u svetioniku. Ona živi u svetioniku od maja do oktobra i on je prazan kada je u svom primarnom domu izvan Vašingtona.

Kada je Šila preuzela građevinu koja je bila napuštena više od 70 godina, trebalo je mnogo posla.

- Svi prozori su bili polomljeni, gips je padao sa zidova i "očajnički je bilo potrebno farbanje" - objasnila je ona.

Da bi kupila svetionik i platila početno renoviranje, Šila je koristila zajam od 200.000 dolara, prema dokumentima koje je pregledao CNBC Make It.

svetionik
foto: Printscreen

Renoviranje je započeto u leto 2012. godine, a više od 10 godina kasnije, projekat je skoro gotov.

- Proces renoviranja je bio dug i naporan, kaže ona.

Imanje je udaljeno pola milje od najbližeg parkinga u Državnom parku Headlands Beach, tako da su veliki uređaji kao što su šporet i frižider morali biti prevezeni čamcem, a zatim dostavljeni dizalicom na platformu svetionika. Otkako je kupila svetionik, Šila procenjuje da je potrošila preko 300.000 dolara na renoviranje.

Prešla budžet za renovaciju, ali bilo je vredno

Većina tog novca otišla je za dodavanje kuhinje gde može da se kuva i jede, najsavremenije opreme za vodu, prepravku svih električnih instalacija, vodovoda, preuređenje prozora i renoviranje drvenih podova. Osim obimnog posla koji je svetioniku bio potreban, Šila kaže da je njen najveći izazov do sada to što je svetionik potpuno van mreže. Ona zavisi od svog generatora na benzin, solarne energije i energije vetra. Uprkos tome što je prešla njen početni budžet za renoviranje od 200.000 dolara, za Šilu su vreme i trud vredni toga.

1 / 10 Foto: Printscreen

- Ovo je bio veliki izazov, odlična prilika i volela sam svaki minut toga, kaže ona.

Ipak, nije sve tako jednostavno

Iako Šila poseduje sam svetionik, zemljište na kome se nalazi pripada Inženjerskom korpusu američke vojske, što znači da je morala da plati 2.500 dolara za 25-godišnji zakup.

Fairport Harbor West Lighthouse je još uvek radni svetionik i koristi se kao pomoćnik u navigaciji, tako da Šila ima odgovornost da radi sa američkom obalskom stražom, Nacionalnom meteorološkom službom i Kancelarijom za očuvanje istorije države Ohajo kada je to potrebno. Američka obalska straža još uvek održava svetionik. Svetlo se pali svake noći u sumrak i gasi se u zoru.

Kada je Šila kupila svetionik, znala je da je to i svetionik za njenu novu zajednicu. Zbog toga je bila domaćin tokom otvorenih dana kako bi proslavila rođendan svetionika, 9. juna, skoro svake godine od 2012.

- Jedna stvar koja mi je bila veoma važna kada sam kupila ovaj svetionik, a to je da sam shvatila da je ovo deo ove zajednice u Fairport Harboru - kaže ona.

Sve dok je vlasnica svetionika, Šila će nastaviti da nudi privatne ture i rekla je da ako doživi 25-godišnji zakup, planira da obnovi.

(Kurir.rs/ŽenaBlic)

Bonus video:

01:53

Stojanovići živeli u uslovima nedostojnim čoveka, a sad im zablistao dom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track