DAN OSLOBOĐENJA RIPNJA OBELEŽEN POLAGANjEM VENACA NA SPOMENIK PALIM BORCIMA, KUD Milan Đ. Milićević napravio pravu feštu!
Foto: Kurir

FOLKLORAŠI ZAUSTAVILI SAOBRAĆAJ

DAN OSLOBOĐENJA RIPNJA OBELEŽEN POLAGANjEM VENACA NA SPOMENIK PALIM BORCIMA, KUD Milan Đ. Milićević napravio pravu feštu!

Zanimljivosti -

Kulturno umetničko društvo "Milan Đ. Milićević" zajedno sa igračima iz Pinosave, Pančeva, Čačka napravilo je pravu feštu u Ripnju. Prijatelji iz KUD "Abrašević" Pančevo, KUD "Avalski cvet" Pinosava, "Dule Milosavljević Žele" Čačak uveličali su ovu manifestaciju na obeležavanju 79 godina od oslobođenja Ripnja u Drugom Svetskom ratu.

U ovom selu nadomak Avale obeležen je Dan oslobođenja ovog prigradskog naselja, a folklorni ansambl je održao svoj program.

Ripanj
foto: Kurir

Kao i prethodnih godina položen je venac na spomenik koji se nalazi u samom centru Ripnja, a meštani su se okupili da odaju počast.

U znak pijeteta prema precima koji su položili svoje živote oslobađajući Ripanj i Beograd u jednoj od najvećih bitaka tokom drugog svetskog rata na Balkanu, u poznatoj Beogradskoj operaciji koja se odigrala 1944. godine održana je svečana manifestacija koja je okupila sugrađane.

00:31

U Ripnju je prava fešta

Venci su položeni i na spomenik starih ratnika oslobodilaca od 1914 – 1918. godine. Nakon formalnog dela folkloraši su zaigrali u centru sela i zaustavili saobraćaj. Meštani su bili oduševljeni programom,pa su se pridružili igračima i zajedno opleli kolo. Ova manifestacija je postala tradicija koju Ripanjci neguju i čuvaju.

Zastava se viorila, a najveseliji su bili mališani, dok su se starosedeoci sa ponosom prisetili istorije svog sela.

Ljiljana Stanišić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track