KAKO JE RUMUNIJA NAMAMILA STOTINE HILJADA TURISTA? Goja: Za ovaj iznos ljuljaju im krevete i prave buku! IPAK, STRANCI ODUŠEVLJENI
Foto: Kurir televizija

kurir tv

KAKO JE RUMUNIJA NAMAMILA STOTINE HILJADA TURISTA? Goja: Za ovaj iznos ljuljaju im krevete i prave buku! IPAK, STRANCI ODUŠEVLJENI

Zanimljivosti -

Vampiri su mračna, tajnovita bića koja su već vekovima fascinirala ljudsku maštu širom sveta. Njihova legenda je duboko ukorenjena u mitologiji različitih kultura i naroda.

Iako su vampiri često predstavljani kao strašna i nemoralna stvorenja, njihova privlačnost leži u njihovoj složenoj prirodi, veštom kombinacijom privlačnosti i opasnosti.

Za emisiju "Kojekude po Srbiji" na Kurir televiziji, detaljnije o ovome je pričao Nenad Mihajlović Goja, profesor istorije.

01:33

KAKO JE RUMUNIJA NAMAMILA STOTINE HILJADA TURISTA? Goja: Za ovaj iznos ljuljaju im krevete i prave buku! IPAK STRANCI ODUŠEVLJENI

- Očigledno da je ta priča procurela i da ona stalno teče još od 18. veka. Potom se Holivud toga dočepao u 20. veku, onda je od toga napravljen brend. Pravi istorijski drakula nikada nije bio u tom zamku. čak taj zamak nije ni postojao dok je drakula živeo. On je živeo u 15. veku, a zamak je napravljen u 17. veku. Međutim, Rumuni od toga naprave hit, podignu te kule, naprave u podrumu sobu za mučenje - započeo je istoričar, pa nastavio:

- Okačili su veštačku paučinu i slepe miševe koji vise sa plafona i tamo dolazi stotine hiljada turista svake godine. Čak su i organizovali da u tom zamku može da se prespava, a noćenje košta oko 150 evra, da bi u toku noći ljuljali krevete, pravili buku, kako bi se ljudi plašili jer tu, Bože moj, živi drakula.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:35

UKLETO SELO! U VELIKOM TRNJANU SE GODINAMA NIZALE TRAGEDIJE Biljana zalila muža betonom, pa nađena mrtva VELIKI ZLOČINI MALOG SELA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track