ŽENE SU ZASLUŽNE ZA PIVO I JOŠ PONEŠTO! Ovih 6 pronalazaka su otkrile dame i ceo svet im je zahvalan, a poslednji čuva goli ŽIVOT!
Ilustracija, Foto: TikTok/Mr. Best of FUN

ko bi rekao

ŽENE SU ZASLUŽNE ZA PIVO I JOŠ PONEŠTO! Ovih 6 pronalazaka su otkrile dame i ceo svet im je zahvalan, a poslednji čuva goli ŽIVOT!

Zanimljivosti -

Tajnu spravljanja omiljenog pića današnjice još pre 7.000 godina znale su samo one, a pancir, brisači za automobil ili igra "monopol" i danas postoje njihovom zaslugom.

Kada se govori o pronalascima koji su promenili i obeležili istoriju, većini obično prvo na pamet padnu Nikola Tesla, Leonardo da Vinči, Alfred Nobel... Ali među istraživačima ima i žena čija su otkrića promenila svet na svoj način.

Auto, Brisač
foto: Profimedia

Brisači na automobilu

Šipku s gumenim dodatkom koji prianja na staklo patentirala je Meri Anderson 1904. Iako je njena ideja uvrštena u serijsku proizvodnju tek nekoliko decenija kasnije, danas vožnju bez brisača ne bismo mogli da zamislimo.

Monopol

Elizabet Megi je "kriva" za jednu od najpopularnijih društvenih igara. U originalu se zvala "The Landlord's Game" i patentirana je početkom 20. veka. Elizabet je igru osmislila da bi demonstrirala tragičan efekat koji donose pohlepa.

kartica, monopol, zatvor
foto: Profimedia

Solarno grejanje

Mađarica dr Marija Telkes otkrila je sistem grejanja na solarnu energiju. Kada se 1925. godine preselila u Ameriku, zaposlila se na projektu koji se bavio isključivo ovom problematikom. Početkom četrdesetih godina prošlog veka zahvaljujući njoj i arhitekti Elenor Rejmond prvi solarni sistemi mogli su da se koriste za zagrevanje kuća.

Pivo

Iako se sa sigurnošću ne može tvrditi ko je zaista prvi proizveo pivo, podaci do kojih su istraživanjima došli istoričari govore da je to bila žena, tačnije žene. Pre 7.000 godina u Mesopotamiji za proizvodnju piva bile su isključivo zadužene pripadnice lepšeg pola jer se pivo smatralo božjim darom, piše Informer.

pivo, flaša piva
foto: Shutterstock

Protivpožarne stepenice

Stepenište na spoljnoj strani zgrade koje u slučaju požara olakšava evakuaciju još 1897. godine izumela je Ana Konli. Njenu ideju prihvatile su i do danas primenjuju brojne arhitekte.

Pancir

Verovali ili ne, zaštitni prsluk, poznatiji kao pancir, koristi se i danas zahvaljući Stefani Kvolek. Ispitujući kvalitet i otpornost materijala, otkrila je način kako da ga iskoristi za zaštitu tela. Pancir je patentiran 1966. godine. U 40 godina dugoj karijeri patentirala je više od 40 različitih otkrića pa je uvrštena u Inventor's hall of Fame.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track