KOLIKO DUGO SRBI SLAVE SLAVU? Etnolog Snežana otkriva sve o PRAVOSLAVNOM OBELEŽJU jednog naroda i šta sve predstavlja KRSNI KOLAČ
Foto: Profimedia

kulturni identitet srba

KOLIKO DUGO SRBI SLAVE SLAVU? Etnolog Snežana otkriva sve o PRAVOSLAVNOM OBELEŽJU jednog naroda i šta sve predstavlja KRSNI KOLAČ

Zanimljivosti -

Nalazimo se u sezoni kada se obeležavaju slave, jedan od važnih kulturnih identiteta Srba pravoslavaca.

Svako od nas je svestan toga da su elementi poput slavske sveće, slavskog kolača, vina i žita, neizostavni, ali da bismo bolje razumeli simboliku ovih elemenata i njihovu važnost na dan kolji proslavlja jedna porodica, etnolog Snežana Ašanin nam govori više o tome.

- Od svih pravoslavnih naroda, jedino Srbi slave slavu i tako, kao jedan element kulturnog i nematerijalnog nasleđa, upisana je čak i na Uneskovu listu kulturnog nematerijalnog nasleđa. Ona nas čini prepoznatlivim narodom, što i jeste razlog da se time ponosimo i hvalimo. Znamo da domaćin kuće nasleđuje slavu, ali veruje se da onaj koji započinje proslavljanje nekog novog sveca, bira onu slavu koja je najpribližnija njegovom datumu krštenja.

Slava
foto: Profimedia

Sa sigurnošću se zna da se slava prvi put pominje u jednom pismu vojvode Ivca 1018. godine, tako da na osnovu tog pisanog traga, možemo reći da slavu obeležavamo već skoro 11 vekova. To je bio jedan napis nezvanom gostu: "Ima mesta na slavi" - navodi Snežana.

Poznata rečenica kaže: "Na slavu se ne zove, na slavu se dolazi", što znači da svi koji znaju koju slavu slavite, doći će da vam čestitaju. Zato je na vama da ih dobro ugostite i pripremite gozbu, ali i ove elemente. Pripremanjem, takoreći najvažnijih slavskih elemenata - žito, kolač, vino i sveća, mi ustvari prinosimo neki vid žrtve našim precima. Veruje se da ako sve to dobro pripremimo, onda će i oni na nebu brinuti da slava bude dobra i da gosti budu zadovoljni, jer imaju uvid da smo nastavili njihovim stopama.

Kolač, Stil, Slava, Običaji, žito
foto: Profimedia

Ali, da li znate šta sve predstavlja slavski kolač?

- On je nezamenjiv element obeležavanja slave i predstavlja duh žita.

Slave su se najčešće obeležavale u jesenjem periodu, kada se završi sa poljskim radovima i kada treba da se zahvalimo svecu zaštitniku za bogatu žetvu. Upravo zbog toga, slavski kolač se prinosi kao "žrtva" duhu žita, kako bi naredna godina bila uspešna, plodna i bogata.

slavsko žito, Slavski Kolač
foto: Shutterstock

Nekada se slavski kolač nije ukrašavao i bio je običan okrugli hleb, koji ima i simboliku sunca. Kasnije, ukrašavali su se maštovitim detaljima i željom da se još dodaju neki simboli i elementi, koji će pospešiti sreću i napredak porodice i zajednice. To su detalji poput klasa pšenice, slavski pečat i slavsko slovo - simbol da smo hrišćani, simbol goluba ili slavuja, razni cvetovi, burence sa rakijom - simbol plodnosti, da bude dovoljno rakije i vina. Dodaje se na kolač simbol za sve ono, čime se porodica bavi.

Slavski kolač, obeležavanje 18. rođendana, Kurir, rođendan
foto: Kurir

Danas se stavlja i knjiga, jer su deca počela da se školuju. To je znak da je kultura živa, neuhvatljiva i da je podložna promenama.

Slavski kolač takođe predstavja Hristovo telo. Kada se spoji sa vinom, koje predstavlja Hristovu krv, to znači da je kolač osveštan i da kao takav služi svima u kući, najpre domaćinima.

Kada osveštate kolač, slobodno možete reći da slavite slavu - objašnjava naša sagovornica.

(Kurir.rs/Ona.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track