TITO JE STROGO ZABRANIO PESMU KOJA JE IZA SEBE IMALA STRAVIČNU PRIČU: Da nije bilo Jovanke nikada ne bismo ČULI ZA NJU (FOTO)
Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

prekršila zapovest

TITO JE STROGO ZABRANIO PESMU KOJA JE IZA SEBE IMALA STRAVIČNU PRIČU: Da nije bilo Jovanke nikada ne bismo ČULI ZA NJU (FOTO)

Zanimljivosti -

Pesmu "Pluća su mi bolna", napisao je Dragiša Nedović. Pesma je napisana 1950. godine kada je on imao tuberkulozu i bio u veoma teškom stanju. U vreme kada je ploča objavljena zabeležen je veliki porast broja samoubistava obolelih od tuberkuloze na prostoru bivše Jugoslavije.

Dragiša Nedović
foto: Printscreen

Josip Broz Tito i Centralni komitet su odlučili da zabrane prodaju ploča i izvođenje pesme, a objašnjenje je bilo da ona navodi na samoubistvo. Veto na pesmu trajao je desetek godina, sve dok je na jednoj proslavi nije naručila Jovanka Broz, a tada ju je za Titovu suprugu otpevala legendarna Nada Mamula.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Pesmu "Pluća su mi bolna" prvi je snimio Zaim Imamović, a pored verzije pomenute Nade Mamule, poznata je i interpretacija Velibora Bore Spužića - Kvake.

Tekst pesme

"Pluća su mi bolna, zdravlja više nemam

Jer su sasvim blizu, moji zadnji dani

Živeću još danas, a možda i sutra

A onda zauvek, zbogom moj živote

Nije meni žao, bednoga života

Jer ja sreće nikad, osetio nisam

Samo bol i patnja, gorke suze lio

U životu svome, srećan nisam bio."

Dragiša Nedović
foto: Printscreen/Youtube

Inače, Dragiša Nedović koji je ovu baladu komponovao iza sebe je ostavio više od 800 pesama, između ostalih i "U lijepom starom Višegradu", "Stani, stani Ibar vodo", "Beograde, grade na Dunavu"...

(Kurir.rs/Blic žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track