U OVOJ ZEMLJI JE OBIČAJ DA SE VEŠ NE PERE DO JANUARA! Mnogi kažu da je to sujeverje, a evo šta se krije iza ovog neobičnog rituala
Foto: Profimedia

da li ste znali?

U OVOJ ZEMLJI JE OBIČAJ DA SE VEŠ NE PERE DO JANUARA! Mnogi kažu da je to sujeverje, a evo šta se krije iza ovog neobičnog rituala

Zanimljivosti -

Još je nekoliko dana ostalo do dočeka Nove godine, a gomilaju se brojni kućni poslovi. Ali, staro sujeverje daje zeleno svetlo neradu na kraju godine.

Mnogi veruju kako veš ne sme da se pere pre januara inače bi mogla da im se dogodi nesreća.

sušenje veša, mašina za veš, veš
foto: Profimedia

Mnogi u Nemačkoj koriste vreme između Božića i Bogojavljenja 6. januara kako bi zastali, razmislili o prošloj godini i pogledali u budućnost s dobrim namerama.

Staro sujeverje takođe kaže da se od decembra do januara ne sme prati veš. I u ranijim vremenima pranje se u seoskim sredinama u razdoblju od Božića do Sveta tri kralja nije obavljalo, baš kao ni šivenje, čišćenje ili predenje, pišu nemački mediji.

Posebno je bilo zabranjeno pranje veša. Takvi su običaji postojali već u predhršćansko doba za dane nakon zimskog solsticija. Dakle, ova tradicija, kao i mnoge druge, datira od davnina.

Odeća, Sušenje, Pranje, Beli veš, Majica
foto: Profimedia

Tokom tradicionalnog “Rauhnächtea”, razdoblja između Božića i Nove godine, prema starim običajima nije se obavljalo pranje veša, posebno beelog.

Ideja da bi ih zli duhovi mogli koristiti kao pokrove za nadolazeću godinu dovela je do ovog sujeverja. Vjerovalo se da zabrana pranja u to vreme služi za otklanjanje loše sreće i negativnih uticaja.

Za katolike, teške noći počinju u noći zimskog solsticija 21. decembra i traju do posle Nove godine. Protestanti, s druge strane, imaju tendenciju da broje noći između Badnjeg dana i Bogojavljenja.

Ovi drevni rituali i tradicije potiču iz posebno tmurnih i hladnih zimskih dana i namenjeni su dočaravanju zaštite i pozitivne energije tokom ovog mističnog doba godine.

veš, sušenje
foto: Profimedia

U pojedinim seoskim krajevima bio je i običaj da će se pre Nove godine temeljnim čišćenjem kuće zaštiti od demona. U narodu se verovalo da zli duhovi imaju sklonost neredu i izbegavaju dobro uredne domove.

Stoga novogodišnje čišćenje kuće ne bi trebalo samo da osigura čistoću, već bi trebalo da se smatra i oslobađajućim, kao i da stvara prostor za nove stvari.

(Kurir.rs/Fenix-magazin.de/T.J.)

Bonus video:

00:44

GLUMAC ISPRIČAO DIRLJIVU ANEGDOTU SA MANDOM! Bio je tu u veoma važnom trenutku za mene! PROGOVORIO O NASTAVKU SELO GORI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track