OD NEMOG MIKIJA MAUSA DO GEJ SUPERMENA! Sagovornici Kurir TV o FENOMENU DIZNIJA U KORAK SA VREMENOM: Kažu da je bio ANTIESMITA?!
Foto: Printscreen/NBCNews, Printscreen/YouTube

crtaći ili propaganda?

OD NEMOG MIKIJA MAUSA DO GEJ SUPERMENA! Sagovornici Kurir TV o FENOMENU DIZNIJA U KORAK SA VREMENOM: Kažu da je bio ANTIESMITA?!

Zanimljivosti -

Od trenutka kada se prvi put pojavio animirani lik miša, Mikija Mausa 1923. proslo je 100 godina, a dela vizionara Volta Diznija su kreirala globalni uticaj na svet mode, dizajna, ali i na psihu publike.

Miki Maus, Mini Maus
foto: Printscreen YouTube

Od crno belih do animacija koje se projektuju u 3D projekcijama, vek stvaranja dečijeg sadržaja, danas su tema raznih svetskih analitičara.

Miki Maus
foto: Profimedia

Reč je o jednom fenomenu, a o uticaju sveta Diznija na publiku i o tome kako je jedan čovek svojom idejom uticao na celu planetu tj. na gotovo sve aspekte i brojne oblasti našeg okruženja, razgovarali su gosti Kurir TV-a:

VOLT DIZNI

Volt Dizni (1901-1966) osmislio je 1928. lik Mikija Mausa koji ga je proslavio i učinio legendom animiranog filma, a njegova ostvarenja „Bambi“, „Alisa u zemlji čuda“, „Snežana i sedam patuljaka“, „Pepeljuga“, „Petar Pan“, „Pinokio“, filmovi o Paji Patku i dalje su omiljeni među mališanima. Kao filmski producent drži rekord sa 22 dobijena Oskara i 59 nominacija za tu nagradu.

Prof.dr Zorica Mršević sa Fakulteta za evropske pravno-političke studije i Branko Miloradović, direktor Centar za kulturu Mladenovac.

Zorica Mršević
foto: Kurir televizija

Voditeljka je primetila da Dizinijevi crtaći promovišu rodne, rasne, socijalne razlike i stereotipe kao i negativne refernce na mentalne bolesti "nazivanje likova ludim u određenom žargonu" :

- Znamo uz koje filmove smo mi odrastali... Šta se to desilo? - pitala je Snežana Petrović.

Zorica Miščević ističe da se i sama iznenadila onim što današnja deca gledaju.

- To je isto kao i sa Šekspirom. Možemo da kažemo da je Mletački trgovac antisemitska predstava, ali danas ne možemo da okrivimo glumce i režisere zato što izvode to autentično delo, jer se današnje doba razlikuje od nekadašnjeg, isto možemo (videti) i sa Diznijem...Ne smemo ni zanemariti diskriminizovane... - rekla je Miščević.

03:17

OD NEMOG MIKIJA MAUSA DO GEJ SUPERMENA- Gosti za Kurir komentarišuFENOMEN DIZNI U KORAK SA VREMENOM: Kažu da je bio ANTIESMITA

Danas se, međutim, mnogo toga promenilo.

Neki Diznijevi crtaći, uz koje su mnoge generacije odrastale, naprasno su, prem mišljenju mnogih, postali nepodobni.

U korak sa savremenim trendovima, snimljen je film „Aut“, sa glavnim junakom gejom. Ova kompanija je otišla i korak dalje, pa će novi Supermen biti predstavljen kao homoseksualac.

DC Komiks je saopštio da je novi Supermen, Džon Kent, biseksualac

NBCNews, Gej supermen
foto: NBCNews

U sledećem izdanju stripa u novembru, biće prikazana Džonova veza sa prijateljem Džejom Nakamurom.

Ovo izdanje deo je serije 'Superman: Son of Kal-El' u kojoj Džon preuzima plašta superheroja od oca, Klarka Kenta.

Izdavačaka kuća je ovu vest saopštila na Nacionalni dan autovanja, koji obeležavaju LGBT ljudi širom Amerike. (preuzeto BBC)

"Volt Dizni Studio je posvetio preko 90 procenata svoje ratne produkcije za proizvodnju filmova za obuku, propagandu, zabavu i javne usluge, kao i reklamne i štampane kampanje — i sve to bez profita tokom drugog svetskog rata.

Koliko je takva medijska propaganda kroz animiranu formu uticajna danas u svetu zabave I filmske industrije?"

Miloradović je podsetio da je Dizni- od garaže u kojoj je nastalo sve -do ovog što predstavlja danas, ipak bio i jeste apsolutna revolucija u svetu animiranih filmova.

- Oni su poput Tesle za animaciju.,,Dizni je bio prihvatljiv za vladu SAD-a, za popravljanje imidža SAD-a... Imali su zadatak da promovišu Ameriku drugim državama... On je sa kreativnim timom obišao Brazil, Čile, Argentinu i tako su narodi tih država i gledali te junake... Da ne pričam o periodu Drugog Svetskog rata kada su snimali propagandne filmove... Postojale su i tada neke optužbe da je antisemita... Da je strogo razdvajao polove. Da su u odeljenju za crtače mogli da sede samo muškarci, a na bojenju samo žene... Da su recimo žene u tridesetim godinama dobijale otkaz... - podsetio je Miloradović i dodao:

Za Diznija kažu da je zapravo bio duboko u sebi veoma nesigurna ličnost.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:32

Šestogodišnjaci pričaju kao dvogodišnjaci zbog crtaća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track