SANDRA JE PRVOJ PUCNJAVI SVEDOČILA S 13 GODINA, A ONDA JE POSTALA NARKO-KRALJICA: Bile su strah i trepet, a nju je dečko OTKUCAO
Foto: Dsanchez/CPR / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia, MCT / Newscom / Profimedia, screenshot Youtube

ŽENE VOĐE NARKO-KARTELA

SANDRA JE PRVOJ PUCNJAVI SVEDOČILA S 13 GODINA, A ONDA JE POSTALA NARKO-KRALJICA: Bile su strah i trepet, a nju je dečko OTKUCAO

Zanimljivosti -

Serija o kolumbijskoj "narko-kraljici" Griseldi Blanko, koju tumači Sofija Vergara, zaludela je čitavu planetu. Ponovo je poraslo interesovanje za priče o južnoameričkim kartelima i njihovim šefovima, a mnogi zaboravljaju da su neke od njih vodile upravo žene poput Griselde. Život vođe narko-kartela je pun brutalnosti, pa su priče o ženama u tim ulogama oduvek bile intrigantne javnosti.

Griselda Blanko

Griselda Blanko bila je poznata i pod nadimkom Kokainska kuma, a bila je prva milijarderka koja je svoje bogatstvo ostvarila kriminalnim delatnostima. Bila je najaktivnija 70-ih i 80-ih u Majamiju i bila je "rame uz rame" s Pablom Eskobarom, Alom Kaponeom i El Čapom. Isto kao Eskobar, odrasla je u Medeljinu, gde je odmalena bila okružena kriminalom.

Grizelda Blanko
foto: YT Screenshot

Učestvovala je u švercovanju droge iz Kolumbije u SAD, gde je 1985. uhapšena i optužena, između ostalog, za ubojstvo. 2004. je puštena iz zatvora i deportovana u Kolumbiju. Tamo je živela mirno dok 2012. nije ubijena.

Sofija Vergara
foto: NETFLIX / Planet / Profimedia

La Katrina

Marija Gvadalupe Lopez Eskvivel, ozloglašena šefica najmoćnijeg meksičkog narko-kartela poznatija pod imenom "La Catrina" napunila je naslovnice 2020, nakon što je preminula u pucnjavi u Meksiku. Marija je bila šefica kartela Cártel de Jalisco Nueva Generación (CJNG) iz meksičke pokrajine Halisko, a nekad su bili deo moćnog kartela Sinaloa, koji je pod kontrolom držao područje od Kankuna do granice s Teksasom.

Marija Gvadalupe Lopez Eskivel, La Katrina, Dama smrti
foto: Youtube/Printscreen

Rođena je u siromašnoj porodici, otac joj je bio stočar, a u svet droge je ušla vrlo mlada. CJNG-u se pridružila 2017. godine i tada je počeo njen meteorski uspeh u kartelu koji je čak i ozloglašeni El Čapo znao da angažuje za likvidacije svojih suparnika i neprijatelja.

Sandra Avila Beltran

Ozloglašena Meksikanka poznata je i kao "Kraljica Pacifika", a bila je svojevrsna legenda u narko krugovima. U kartelu je praktično rođena, jer je njen otac radio za kartel Gvadalahara, a majka je bila povezana s bandama krijumčara heroina. Prvoj velikoj pucnjavi svedočila je kada je imala samo 13 godina. Sandra je posebno uživala u trošenju novca i luksuznom životnom stilu, pa je kupovala skupocene flote automobila, kojih je na kraju imala 30, a bila je i vlasnica zlatnog Tutankamonovog priveska sa 83 rubina, 228 dijamanata i 189 safira. Često je organizovala luksuzne zabave, na koje je dolazila s helikopterom i naoružana.

Dva supruga su joj ubijena, a 2002. je započeo njen pad. Naime, oteli su joj sina, a ona je vrlo brzo isplatila otkupninu u astronomskom iznosu. To je izazvalo sumnju policije, koja joj je polako ulazila u trag. Pet godina je provela u bekstvu, menjala identitete i izgled, a 2007. je uhapšena. Život na "visokoj nozi" nastavila je i u zatvoru, gde su je sluškinje posluživale u ćeliji. Istraga je pokrenuta 2011. godine nakon što je u zatvor bio dopušten dolazak lekaru koji joj je injektirao botoks u lice, što je bilo protiv svih pravila zatvorskog sistema. Sa dužnosti su bili smenjeni upravnik zatvora i šef bolnice.

- Novcem u Meksiku možete sve kupiti - bio je njen moto.

Melisa Kalderon

Melisa Kalderon, poznata pod nadimkom "La China", bila je plaćeni ubica i šefica meksičke bande Las Fuerzas Especiales de Los Dámaso, krila velikog kartela Sinaloa. Lično je počinila najmanje 150 ubistava, a mnoge od svojih žrtava likvidirala je na najbrutalnije zamislive načine. Tamošnji mediji su je nazvali "meksičkom kraljicom smrti", a uhapšena je 2015. godine. Vlastima ju je odao njen dečko, kome je zbog tih informacija bila smanjena kazna.

Melisa Kalderon, La čina
foto: Jutjub

- Bilo joj je zabavno da muči ljude i postajala je sve gora i gora. Ipak, sve sam nekako trpeo jer me bilo strah da će me pronaći i ubiti ako je napustim – priznao je istražiteljima njen tadašnji partner El Ćino.

(Kurir.rs/ 24sata.hr/ L. S)

Bonus video:

01:51

ŽIVEO SAM KAO DA MI JE TATA PABLO ESKOBAR! Sin pokojnog Mande: Nudili mi da uđem u razne kartele, ko zna gde bih završio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track