KADA MOGU DA SE PRIČESTIM U VASKRŠNJEM POSTU: Sveštenik otkrio i ko mora da se ispovedi pre svete tajne
Foto: Kurir

evo kada

KADA MOGU DA SE PRIČESTIM U VASKRŠNJEM POSTU: Sveštenik otkrio i ko mora da se ispovedi pre svete tajne

Zanimljivosti -

U toku je treća nedelja Vaskršnjeg posta, tokom koje treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Jedna nedoumica uvek muči vernike tokom posta - kada su liturgije i kada vernici mogu da se pričeste.

SPC, Sabor SPC, Hram Svetog Save, Pričest
foto: Nikola Anđić

Sve dileme otkriva otac Radoslav Savović, starešina hrama Svetih apostola Vartolomeja i Varnave u Rakovici.

- Vernici mogu da se pričeste onim danima kada se služe liturgije. Dakle, subotom i nedeljom, a u Vaskršnjem postu i sredom i petkom, kada se služe liturgije pređeosvećenih darova, a u petoj nedelji i u četvrtak, između velikih bdenija. U poslednjoj nedelji posta, u strasnoj sedmici, služe se u ponedeljak, utorak i sredu - otkriva duhovnik.

Naziv "liturgija pređeosvećenih darova" zapravo označava da su časni darovi (hleb i vino - telo i krv Hristova) osvećeni na pređašnjoj nedeljnoj liturgiji, kada se namenski osvećuje više darova, kako bi se oni služili na pričešću u sredu i petak.

Crkva Svetog Marka, Liturgija, Patrijarh Porfirije
foto: Zorana Jevtić

Otac Radoslav je otkrio i zašto se ova liturgija služi samo u Vaskršnjem postu.

- Ta liturgija nastala je u Carigradu, ali pripisuje se rimskom episkopu Svetom Grigoriju Dvojeslovu, koji ju je preneo u Rim. Znači, u praksi kod pravoslavnih je bila uvek i služi se samo i isključivo u Vaskršnjem postu. Ona je i poziv vernicima da se češće pričešćuju u dane pokajanja, a ne samo subotom i nedeljom.

Duhovnik je otkrio i da li je ispovest obavezna pre svakog pričešća i koliko puta se možete pričestiti u jednom postu.

- Ako ljudi poste ceo post, onda se mogu češće pričešćivati, a ako postite samo jednu nedelju, ili prvu i poslednju sedmicu, onda se možete pričestiti u dan liturgije uz obaveznu ispovest, da biste dobili blagoslov crkve. Ispovest je generalno dobra za sve, ali ako se češće pričešćujete, ne morate se ispovediti pre svakog pričešća, ali svakako za pričest bez ispovesti treba da tražite blagoslov svog duhovnika, koji će proceniti da li će ga dati ili neće, kako bude smatrao prikladnim - objašnjava otac Radoslav.

(Kurir.rs/Lepaisrećna/A.G.)

Bonus video:

02:55

ZAMALO NISAM UMRO NA SCENI! IZGUBIO SAM 9 KILA ZA 15 DANA Lečić otkrio NEOBIČAN RECEPT monaha iz Hilandara kojim leče ČAK I RAK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track