EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO HOĆETE DA KRSTITE DETE ČIJE IME NIJE HRIŠĆANSKO Crkvena pravila strogo prate spise a JEDNO se strogo poštuje
Foto: Shutterstock

PODLEŽU PROMENI TOKOM KRŠTENJA

EVO ŠTA SE DEŠAVA AKO HOĆETE DA KRSTITE DETE ČIJE IME NIJE HRIŠĆANSKO Crkvena pravila strogo prate spise a JEDNO se strogo poštuje

Zanimljivosti -

U Srbiji se danas popularizuju mnoga imena koja ne zvuče tradicionalno srpski i koja nisu zastupljena u crkvenim knjigama.

Zanimljivo je da se ta imena često karakterišu kao "nehrišćanska" i podležu promeni prilikom krštenja.

Kada se dete rodi pod imenom koje nije prisutno u crkvenim knjigama, prilikom krštenja mu se daje ime koje se nalazi u crkvenim knjigama, obično imenom nekog sveca. Ovo se smatra kao početak novog života sa Hristom, kao ponovno duhovno rođenje.

Sveca, Krstenje, Sveta Tajna
foto: Profimedia

Međutim, postoje i izuzeci od ovog pravila. Neka imena, koja su nekada smatrana nepravoslavnim, postala su danas veoma uobičajena, poput imena Tara.

U takvim slučajevima, često se ne zahteva promena imena prilikom krštenja. Slična situacija je i sa novim imenima poput Mia, Lara, Selena, Nika, Ela, Vid, Lav i sličnih, koja nisu prisutna u crkvenim knjigama.

Ipak, praksa u vezi sa krštenjem može varirati u zavisnosti od ličnih ubeđenja, lokalnih običaja u crkvi, kao i saveta sveštenika ili duhovnika.

Krštenje
foto: Profimedia

Postoje delovi Srbije gde se može biti fleksibilniji u vezi sa ovim pitanjem, dok su u nekim drugim zemljama, poput Rusije, strožija pravila - ne dozvoljava se krštenje ukoliko osoba ne nosi ime po nekom svecu.

Ukratko, u Srbiji postoje različiti slučajevi kada je u pitanju davanje imena prilikom krštenja, a mnogo toga zavisi od individualnih okolnosti, lokalnih običaja i preporuka crkvenih autoriteta.

( Kurir.rs / Srbija Danas / T. B )

Bonus video:

03:03

NAŠA CRKVA JE PRIHVATILA MILANKOVIĆEV KALENDAR, A NE PRIMENJUJE SE IZ JEDNOG RAZLOGA! Najtačniji je na svetu, reč je o zabludi?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track