ŽIKA NIKOLIĆ U "SRPSKOJ KALIFORNIJI!" Ova beogradska opština čuvena je po starim kafanama, ali i po čaršiji od ISTORIJSKOG ZNAČAJA
Foto: Kurir televizija

sa žikom po srbiji

ŽIKA NIKOLIĆ U "SRPSKOJ KALIFORNIJI!" Ova beogradska opština čuvena je po starim kafanama, ali i po čaršiji od ISTORIJSKOG ZNAČAJA

Zanimljivosti -

Nova epizoda emisije "Sa Žikom po Srbiji" posvećena je dobro poznatoj beogradskoj opštini koja je omiljena destinacija mnogih vikend izletnika - Grockoj.

Živorad Žika Nikolić
foto: Kurir televizija

Voditelj Žika Nikolić započeo je Gročansku turu kod spomenika mlade Gročanke postavljenog 2007. godina koja dočekuje posetioca sa korpom prepunom voća:

Živorad Žika Nikolić
foto: Kurir televizija

- Jedva sam dočekao da stignem ovde u Grocku da vas pozdravim poštovani gledaoci zajedno sa jednom divnom damom, mladom Gročankom koja ovde u ovoj korpi sve goste dočekuje sa fantastičnim repertoarom: grožđem, jabukama, breskvama i svim onim što Srpska Kalifornija kako Gročanski kraj umeju da zovu ljudi donosi i u čemu uživamo skoro svakodnevno. Ovo je mlada Gročanka, skulptura koja je 2017. postavljena ovde povodom 50 godina gročanskih svečanosti.

A Više o ovom naselju saznao je u razgovoru sa Zoricom Atič, direktorkom centra za kulturu, istoričarem umetnosti, kustosom, likovnim kritičarem i velikom patriotom:

Živorad Žika Nikolić
foto: Kurir televizija

- Mi smo sad u gročanskoj čaršiji koja je zaštićena istorijska celina od velikog značaja za našu zemlju. To sad ovako malo rogobatno zvuči, ali radi se o ulici koja postoji još od davnina jer je Grocka upisana u turskim katastrima još u 16. veku. Kao što vidite ovde ima dosta prodavnica u kojima se može naći sve od igle do lokomotive. Takođše, ima zgrada starih od 200-300 godina kao i starih kafana, rekla je Atić i dodala:

Živorad Žika Nikolić
foto: Kurir televizija

- Grocka je čuvena po kafanama, ali ne samo po njima već i po narodnom graditeljstvu, a ono što je ostalo iz tog perioda iz 18. i 19. veka je nešto onih baš domaćinskih varoških kuća čuvenih i nešto starih kafana, jer to jedno bez drugog ne ide. Kada je obnavljena ulica, dobili smo i neke zdanja koje su novijeg datuma, ali koja su morale da se uklope u ovu ambijentalnu celinu.

03:49

ŽILA NIKOLIĆ U SRPSKOJ KALIFORNIJI! Ova beogradska opština čuvena je po starim kafanama, ali i po čaršiji od ISTORIJSKOG ZNAČAJA

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:42

DR KOSTIĆ, ARHEOLOG, FOTOGRAF, SEKSOLOG, NOSILAC LEGIJE ČASTI: Najsvestraniji naučnik otrgnut od zaborava (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track