Slušaj vest

Napitak Mača late je danas sve popularniji širom svetaMača , a potiče iz Japana, gde se tradicionalno neguje ceremonija ispijanja čaja, a dobra je i zdrava alternativa kafi, kažu stručnjaci.

Mača je fino mleveni prah napravljen od listova zelenog čaja biljke Camellia sinensis. Dobija svoju jarkozelenu boju zbog dosta hlorofila, za koji se smatra da daje obilje hranljivih materija, piše Glamour.

Za razliku od običnog zelenog čaja kod mače se koristi ceo list, pa se tako u potpunosti iskoriste antioksidansi, vitamini i minerali. Mača takođe sadrži kofein, ali iskustva govore da zbog dosta L-teanina daje dugotrajnu budnost bez tipične nervoze koju kafa može da izazove.

profimedia-0305755765.jpg
Mača late Foto: Credit:

Koje su prednosti mače

Dok kafa mnogima pomaže da započnu dan, sve više ljudi okreće se mači - japanskom zelenom čaju u prahu koji osvežava organizam i pruža dugotrajan izvor energije, bez naglog skoka i pada.

Za razliku od kafe, koja brzo podigne energiju pa je naglo obori, mača deluje postepeno, čime se izbegavaju nervoza, znojenje i umor. Iako i ona sadrži kofein, u kombinaciji s aminokiselinom L-teaninom omogućava mirnu budnost i bolju koncentraciju.

profimedia-0784129525.jpg
Mača late Foto: Tatsiana Kalasouskaya / Panthermedia / Profimedia

Jedna od najznačajnijih prednosti mača zelenog čaja je to što je bogat antioksidansima.

- Pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i zapaljenja, koji su povezani sa brojnim hroničnim bolestima“, kaže Samjuels i dodaje da redovna konzumacija mače takođe ima potencijalne kardio i metaboličke koristi kao što su regulacija glukoze i lipida, smanjenje upala i telesne težine - kaže doktorkaTamara Samjuels i dodaje da „prekomerni unos može dovesti do teškoća sa spavanjem, glavobolje i nervoze ili drhtavice“.

Recept za maču late

Potrebno je:
1 kašičica mača praha
1 kašika vruće vode
1/4 šoljice vruće vode
pola šoljice kokosovog mleka
kašika meda

Priprema:
Pomešajte mača prah sa kašikom vruće vode tako da ne bude grudvica. Sipajte ostatak vode, pa dobro promešajte. Mleko zagrejte sa medom i zatim ponovo mešajte da dobijete penastu strukturu. 

Umesto kokosovog, možete da sipate bilo koje biljno mleko.

Bonus video: Recept za palačinke od sira i krompira

Recept za palačinke od sira i krompira Izvor: instagram recipeincaption