Stjuardesa otkrila najmračniju tajnu aviona: Svi ovo naručuju tokom leta, a ne bi trebalo! Kad vidite zašto, smučiće vam se
Ket, bivša stjuardesa, tvrdi da je najznačajnija greška u avio-safetu konzumiranje tečnosti koja nije pakovana u limenci ili plastičnoj boci. Prema njenom iskustvu, razlog je jednostavan – rezervoari za vodu u avionima retko se čiste, a čuvaju se u neprihvatljivim uslovima.
Nečista voda – glavna zagonetka u avionskoj kuhinji
Ket upozorava da čaj i kafa deluju bezazleno, ali da u pozadini postoji prljava istina – voda koja se koristi za njih priprema se iz sistema koji, kako tvrdi, „niko nikada ne čisti“.
„Ti rezervoari se nikada ne čiste. Sve te tečnosti, poput čaja i kafe, dolaze iz istog rezervata. Kada pijete, jednostavno koristite vodu koja je, da budemo iskreni, odvratna – i to je još pored toaleta“, objašnjava Ket.
Savet za putnike – pređite sa tople vode na flašu
Ket preporučuje da roditelji, a zapravo svi putnici, ne traže toplu vodu direktno iz aviona, naročito za pripremu formule za bebe. Umesto toga, savetuje:
- Zatražite flašu vode i čašu tople vode.
- Koristite hladnu vodu za pripremu formule, a flašicu zagrejte tako što ćete je staviti u šolju tople vode.
Reakcije publike – podeljena mišljenja
Ketin video, koji je već pogledalo više miliona ljudi, izazvao je burne reakcije. Mnogi komentatori su se zapitali zašto se ne čiste rezervoari tople vode i ukazivali na neodgovornost:
- „Treba ih očistiti. Ovo je totalna zbrka!“
- „Ako znate da je ovako, zašto to ne popravite?“
- „Nije ni čudo što je kafa u avio kompanijama lošeg kvaliteta.“
Ipak, javili su se i oni koji tvrde da rade u avio-industriji i kažu da nije svuda isto.
– U mojoj aviokompaniji rezervoari za vodu se redovno proveravaju i dezinfikuju. Čelične posude iz aparata za kafu zamenjuje ketering posle svakog leta – napisao je jedan korisnik.
Bonus video: Stjuardesa o jeftinim avio kartama