Slušaj vest

Ket, bivša stjuardesa, tvrdi da je najznačajnija greška u avio-safetu konzumiranje tečnosti koja nije pakovana u limenci ili plastičnoj boci. Prema njenom iskustvu, razlog je jednostavan – rezervoari za vodu u avionima retko se čiste, a čuvaju se u neprihvatljivim uslovima.

Nečista voda – glavna zagonetka u avionskoj kuhinji

Ket upozorava da čaj i kafa deluju bezazleno, ali da u pozadini postoji prljava istina – voda koja se koristi za njih priprema se iz sistema koji, kako tvrdi, „niko nikada ne čisti“.

stjuardesa.jpg
Foto: Printscreen

„Ti rezervoari se nikada ne čiste. Sve te tečnosti, poput čaja i kafe, dolaze iz istog rezervata. Kada pijete, jednostavno koristite vodu koja je, da budemo iskreni, odvratna – i to je još pored toaleta“, objašnjava Ket.

Savet za putnike – pređite sa tople vode na flašu

Ket preporučuje da roditelji, a zapravo svi putnici, ne traže toplu vodu direktno iz aviona, naročito za pripremu formule za bebe. Umesto toga, savetuje:

  • Zatražite flašu vode i čašu tople vode.
  • Koristite hladnu vodu za pripremu formule, a flašicu zagrejte tako što ćete je staviti u šolju tople vode.

Reakcije publike – podeljena mišljenja

Ketin video, koji je već pogledalo više miliona ljudi, izazvao je burne reakcije. Mnogi komentatori su se zapitali zašto se ne čiste rezervoari tople vode i ukazivali na neodgovornost:

  • „Treba ih očistiti. Ovo je totalna zbrka!“
  • „Ako znate da je ovako, zašto to ne popravite?“
  • „Nije ni čudo što je kafa u avio kompanijama lošeg kvaliteta.“

Ipak, javili su se i oni koji tvrde da rade u avio-industriji i kažu da nije svuda isto.

– U mojoj aviokompaniji rezervoari za vodu se redovno proveravaju i dezinfikuju. Čelične posude iz aparata za kafu zamenjuje ketering posle svakog leta – napisao je jedan korisnik.

 Bonus video: Stjuardesa o jeftinim avio kartama

Stjuardesa o jeftinim avio letovima Izvor: Tiktok/notcierra_mistt