OPREZ : Čuvajte se nevidljivog neprijatelja
Foto: Thinkstock

Infekcije humanim papiloma virusima (HPV)

OPREZ : Čuvajte se nevidljivog neprijatelja

Život -
Dr Ana Jovićević, epidemiolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, objasnila je za Dr Kurir o kakvoj vrsti mikroorganizma je reč i koliko je važno zaštititi se od njega da bi se izbegla i najteža oboljenja poput kancera

Više puta ste čuli informacije o humanim papiloma virusima (HPV) koje su vas prilično zastrašile. Čak strepite i da odete kod ginekologa ili urologa da vam ne bi saopštio da imate kondilome - male, bele, pomalo zastrašujuće bradavice u urogenitalnoj regiji za koje znate da ih izaziva HPV. Međutim, načuli ste da ta vrsta virusa može da uzrokuje i mnogo strašnije probleme, odnosno teška oboljenja, ali i da kondilomi, na primer, mogu da nestanu sami od sebe. To vas zbunjuje jer ne znate kako da se zaštitite, pogotovo ako se uzme u obzir da stručnjaci stalno upozoravaju koliko je HPV rasprostranjen. Zato je Dr Kurir istraživao kakvi su to virusi, kako se prenose, na koji način i u kojim slučajevima oni mogu biti posebno uporni i opasni, kao i koje grupe ljudi su na njegovom udaru.

Dr Ana Jovićević, epidemiolog iz Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, istakla je na početku da su humani papiloma virusi (HPV) grupa od više od 150 tipova virusa, od čega oko 40 njih može da prouzrokuje infekcije anogenitalne regije.- Infekcija se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom ili sluzokožom, najčešće seksualnim putem. Pritom, virus je toliko rasprostranjen da će većina seksualno aktivnih osoba, oko 70 odsto njih, biti inficirana nekim od tipova u jednom periodu života. Kod žena njegova najveća učestalost beleži se do 25. godine, a zatim posle 45. godine. Većina infekcija ne daje simptome i nestaje spontano u roku od jedne do dve godine ne ostavljajući posledice, međutim, može biti uporna i održavati se više godina - objasnila je dr Jovićević.Prema njenim rečima, HPV se svrstavaju u dve grupe.- Najpre se može izdvojiti grupa niskog rizika, a to su virusi koji izazivaju genitalne bradavice, tj. kondilome, ali ne mogu izazvati rak. Genitalne bradavice najčešće su izazvane tipovima 6 i 11, a ređe drugim (42,43,44). Drugoj grupi pripadaju virusi visokog rizika, odnosno onkogeni tipovi, i to su: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Dugotrajna infekcija njima može dovesti do pojave prekanceroznih lezija i ukoliko se ne leče, do maligne bolesti. On je tako preduslov za sve slučajeve karcinoma grlića materice, odgovoran je i za većinu slučajeva karcinoma anusa, kao i za deo drugih kancera genitalne regije (vulve, vagine, penisa) - naglasila je sagovornica Dr Kurira i dodala da se onkogeni tipovi HPV (najčešće tip 16) dovode u vezu i sa orofaringealnim karcinomom - rakom usne šupljine i usnog dela ždrela.- Taj tip raka ranije je uglavnom bio povezan sa dugogodišnjom upotrebom duvana i alkohola i najčešći je bio kod starijih muškaraca, međutim, u mnogim zemljama se registruje sve veći broj slučajeva koji su nastali zbog HPV infekcije i koji se javljaju u ranijoj životnoj dobi - rekla je dr Jovićević.

Dr Ana Jovićević
Dr Ana Jovićević

Pre seksualnih odnosaVakcine samo za najmlađe!Dr Ana Jovićević rekla je da su u našoj zemlji, kao i u Evropi, registrovane dve profilaktične vakcine, bivalentna i kvadrivalentna, protiv humanog papiloma virusa (HPV).- Obe su vrlo efikasne u prevenciji infekcija onkogenim HPV tipovima 16 i 18, a kvadrivalentna je efikasna i protiv dva HPV tipa niskog rizika (6 i 11), koji su odgovorni za nastanak genitalnih bradavica (kondiloma). To znači da se prvom može sprečiti nastanak infekcije koje izazivaju dve trećine slučajeva raka grlića materice i većinu drugih malignih bolesti prouzrokovanih HPV virusima - istakla je sagovornica Dr Kurira.Prema njenim rečima, vakcina deluje preventivno tako da se primenjuje kod devojčica pre stupanja u polne odnose, uglavnom oko 12. godine.- Preporuka Evropskog centra za kontrolu bolesti je da sve zemlje članice Evropske unije treba da uvedu programe HPV imunizacije i vakcinišu sve devojčice u uzrastu između 10 i 14 godina. Veliki broj zemalja u Evropi i svetu već ima takve programe - rekla je dr Jovićević.

ČinjeniceVrste raka koje može izazvati HPV

• karcinom grlića materice• karcinom anusa• rak vulve, vagine, penisa• rak usne šupljine• karcinom usnog dela ždrelaČinjeniceOpasnost od infekcije zavisi od:

• tipa i karakteristika virusa - najveći deo kancera prouzrokovan je tipovima 16 i 18• tipa infekcije - istovremena infekcija sa više HPV tipova• karakteristika inficirane osobe - veći rizik imaju osobe koje su pušači, imaju oslabljen imunitet, imaju druge polno prenosive infekcije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track