Žalfija - ublažava upale i čisti krv
Foto: Shutterstock

Zdravo bilje

Žalfija - ublažava upale i čisti krv

Život -
Ova biljka efikasan je lek za čišćenje jetre, protiv bolesti bubrega i noćnog znojenja, a najčešće je preporučuju za održavanje zdravlja desni i zuba

Žalfija (Salvia officinalis), u narodu poznata još i kao kaloper trava, kadulja i lekovita slavilja, medonosna je biljka koja raste u visinu od 30 do 60 cm, ima drvenastu stabljiku i veoma jak koren. Cvetovi su joj ljubičaste boje, a listovi pokriveni dlačicama koje se presijavaju, pa izgledaju kao da su od srebra.Raste kao divlja biljka, najčešće po kamenitim mestima, a često se uzgaja i u baštama.Kad i kako se bereKod žalfije su lekoviti list i mlade grančice, a da bi se sačuvali svi korisni sastojci treba ih brati pre cvetanja, oko podneva, u maju ili junu. Suši se na promajnom mestu u hladu, na temperaturi od najviše 40 stepeni.Šta lečiŽalfija pomaže protiv svih vrsta prehlade i gripa. Upotrebljava se i za čišćenje krvi, protiv svih zapaljenja - od zapaljenja ždrela i unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala. Olakšava tegobe obolelima od reumatizma i antibiotik je širokog spektra dejstva. Efikasan je lek za čišćenje jetre, protiv bolesti bubrega i noćnog znojenja, a najčešće je preporučuju za održavanje zdravlja desni i zuba. Stimuliše koncentraciju i pamćenje. Utiče na smanjenje znojenja u menopauzi i doprinosi kod regulacije menstrualnog ciklusa, ublažava bolne menstruacije i smanjuje lučenje mleka kod žena koje žele da prekinu dojenje.UPOZORENJE: Žalfija se ne preporučuje trudnicama i epileptičarima, a dugotrajna upotreba bez nadzora lekara ili farmaceuta može da izazove povećanu sklonost ka konvulzijama, iznenadnim napadima snažnog nekontrolisanog grčenja mišića, često praćenog gubitkom svesti.

ČajKašiku osušene žalfije preliti sa 2,5 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno pola sata. Čaj procediti i piti po jednu šoljicu tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj čaj u navedenim količinama 21 dan, između menstruacija. Za grgoljenje ili vaginalno ispiranje jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.TinkturaIzgnječiti 150 g sveže žalfije i preliti sa 0,5 l alkohola ili kvalitetne rakije. Ostaviti u zatvorenoj tegli na tamnom mestu desetak dana, a onda procediti i sipati u boce od zatamnjenog stakla. Koristi se za masažu, a kašika tinkture može se rastvoriti u čaši vode i koristiti za grgoljenje. Ne može da traje više od dve godine.Vino za potencijuU dva litra kvalitetnog crnog vina staviti 30 g žalfije i 70 g ruzmarina, pa sve to nekoliko minuta kuvati na pari. Kad se prohladi, dodati 30 g meda i dobro promešati. Čuvati u zatvorenim staklenim bocama i piti po jednu rakijsku čašicu (0,3 dl) pre jela.Ovo vino je vrlo dobar lek za potenciju, a preporučuje se i rekonvalescentima za jačanje organizma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track