19 stvari koje vam se zaista mogu dogoditi kada je vaš penis u pitanju
Foto: Shutter

Obratite pažnju

19 stvari koje vam se zaista mogu dogoditi kada je vaš penis u pitanju

Život -
Previše alkohola može dovesti do toga da niste u stanju da dođete do erekcije ili da je zadržite

Otkrivamo koje sve probleme vam može prouzročiti vaš penis i kako ih rešiti.Može se slomitiIako u njemu nema kosti, ipak, može se slomiti. To se najčešće događa tokom grubljeg seksa.

Ne funkcioniše nakon nekoliko alkoholnih pićaPreviše alkohola može dovesti do toga da niste u stanju da dođete do erekcije ili da je zadržite. Urolog Heri Fiš sa "Weill Cornell Medical College" kaže da se to događa jer alkohol otupljuje čula.

Krv u spermiReč je o hematospermiji ili hemospermiji i najčešće nije reč o karcinomu. Može se pojaviti jednom ili trajati neko vreme i najčešće prođe samo od sebe. Ukoliko ne prestaje, preporučuje se poseta lekaru. Urolog Abraham Morgentaler s Harvard Medical School, kaže da je uzrok te pojave najčešće infekcija ili upala prostate. Plavi testisiTehnički gledano, to nije problem penisa, ali se nalazi u istom području. U testisima se tada javlja bol nakon što je došlo do duže seksualne stimulacije bez ejakulacije.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Trudite se i trudite, ali ne možete svršitiTo se često događa zbog previše masturbacije. Određeni lekovi poput onih protiv visokog krvnog pritiska, antidepresivi i narkotici takođe mogu igrati važnu ulogu. Događa li vam se ovo, prvo pokušajte manje da masturbirate.

Prebrzo svršitePrevremena ejakulacija znači da svršite u roku od minuta nakon što je počeo seksualni odnos. Premda postoje dve vrste: nekima se to ceo život događa, a nekima se pojavi u određenom životnom periodu, stručnjaci još ne znaju zbog čega dolazi do te pojave. Obično se javlja kada su u pitanju psihički problemi i što se više oko toga brinete to je pojava prisutnija. Postoje lekovi koji usporavaju proces ejakulacije.

Savijen je i boli vasPeyronie je bolest kad penis postaje zakrivljen i povezan je s bolnim erekcija. Ne treba je brkati s penisima koji su oduvek savijeni. Manifestuje se najčešće na unutrašnjoj strani i često je posledica neke vrste traume ili povrede koja nije ispravno lečena kao što je puknuće penisa. "Vrlo malo muškaraca ima savršeno ravne penise", kaže Morgentaler. "Određeni stupanj zakrivljenosti, koji liči na bananu, je normalna pojava, pogotovo ako su oduvek bili takvi."

SvrbOva pojava se naziva tinia cruris i reč je o gljivičnoj infekciji koja se može pojaviti na preponama ili genitalijama. Svrbež ili crvenilo mogu se nalaziti na bedrima i stražnjici, ali se mogu proširiti i na genitalije. Uzrok je najčešće vrućina i znoj. Pomoći može komotnija odeća i nanošenje pudera na sporna područja.

Crven je i upaljen"Moguće je da se radi o gljivičnoj infekciji. Među najrizičnijima su gojazni muškarci, dijabetičari, osobe koje piju antibiotike ili oni koji nisu koristili kondome", kaže Fisch. Češće se pojavljuje kod neobrezanih penisa. Dakle, ako imate crvenkasti osip, svrab ili upalu, posetite lekara.

Foto profimedia
Foto profimedia

Razne upale penisa"Najverojatnije je reč o balanitisu. To je krovni termin koji uključuje razne upale penisa", kaže Fisch. Uzrok su gljivične infekcije i druge polno prenosive bolesti, ali takođe može biti uzrokovan lošom higijenom ili iritacijom kože. Uglavnom, balanitis je naziv za bilo koju upalu penisa.

Iscedak iz penisa, a nije mokraća ni spermaAko imate iscedak, obavezno posetite doktora. To bi mogao da bude znak gonoreje ili hlamidije, koje su polno prenosive infekcije koje se mogu izlečiti.

Bradavice pored ili na penisuTo su genitalne bradavice koje se nazivaju kondilomi. Povezane su s nekim vrstama humanog papiloma virusa (HPV), što je među najčešćim spolno prenosivim bolestima. Bradavice se mogu pojaviti na genitalijama, u ustima i anusu.

Problemi izazvani pirsingom na penisu"Pirsing na glaviću penisa često izaziva komplikaciju. Budući da prolazi kroz mokraćnu cijev, postoji mogućnost da piercing stvori fistulu uretre i možda više ne možete mokriti iz te rupice", kaže Morgentaler. Problem se može rešiti operativnim zahvatom.

Foto profimedia
Foto profimedia

Ne može se ukrutitiVažno je znati da do erektilne disfunkcije može doći u bilo kojoj životnoj dobi, tako da ne pomislite da ste premladi za taj problem. Najčešći uzrok je zapravo psihološke naravi, kaže Morgentaler. Ali, postoje i neki fizički uzroci. Prvenstveno se misli na nedovoljnu prokrvljenost penisa što može biti neurološki ili hormonalno izazvano.

Čirevi na ili u blizini penisaTo bi mogao biti znak sifilisa ili genitalnog herpesa ako bubuljice izgledaju kao maleni vodeni mehurići.

Loptice na penisuMožda je reč o sićušnim lojnim cistama i to su benigne kvržice ispod kože. Ako vas brinu, posetite lekara, a to pogotovo učinite ako ste imali nezaštićeni spolni odnos.

Ne možete da povučete kožicu ili ne možete posle da je vratiteFimoza je kad je kožica preuska (u odraslih neobrezanih muškaraca) i ne mož se povući preko glavića penisa. Može biti uzrokovana infekcijama ili upalama. Parafimoza je kada je kožica navučena preko glavića penisa, ali se ne može vratiti u normalan položaj. "Tada je potreban hitan hirurški zahvat jer može doći do zastoja protoka krvi u penis", kaže Fisch.

Erekcija koja ne prestaje i bolna jeAko imate bolnu erekciju koja ne prolazi ni nakon što ste svršili, radi se o prijapizmu. To se može dogoditi muškarcima koji su uzeli 'nešto' za potenciju poput vijagre. U načelu je reč o problemu s protokom krvi iz penisa. Doktorsku pomoć u tom slučaju treba potražiti što pre.

Izrasline i druge čudne pojave na penisuMogu ukazivati na mnogo različitih stvari, a opet, ne mora biti ništa. Ali, može se raditi i o raku penisa. Iako je rak penisa retka pojava u Severnoj Americi i Europi, nije nemoguć. Najčešći simptomi su vidljive promene na penisu poput podebljanog dela penisa, tvrde kvržice ili izraslina kao i ostale abnormalnosti kože koje su se odjednom pojavile. Dakle, ako primetite ove simptome svakako posetite svog lekara.

Foto Thinkstock
Foto Thinkstock

(Magazin.hr/buzzfeed.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track