Najnovije vesti

PRIPAZITE: Evo zašto nikako ne smete zapaliti cigaretu posle jela
Foto: Shutterstock

Loša navika

PRIPAZITE: Evo zašto nikako ne smete zapaliti cigaretu posle jela

Zdravlje
19:14h
Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od pušenja van obroka

Većina pušača poželi posegne za cigaretom čim završe s obrokom. Neki to rade jer žele "pomoći" hrani da se brže probavi, ali nisu svesni koliko štete nanose svom organizmu s ovom navikom.

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto je s čim se može poistovetiti većina pušača. Često je odmah zapale zato što misle da će se tako brže probaviti, ali naučnici ne podržavaju tu njihovu teoriju.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak probavnog sistema koji tada utiče na celo telo. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni sistem radi punom parom, lakše apsorbira.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zbog toga pušenje nakon jela može uzrokovati čitav niz teških problema u probavnom sistemu, od iritacije do ozbiljnih bolesti. Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog kolona trebali bi izbegavati pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi se trebali odreći cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome njihovih bolesti i otežava probavu.

Brojna istraživanja pokazala su da je pušenje nakon jela 10 puta gore od "normalnog". Tačnije, jedna popušena cigareta ima učinak kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte minimalno pola sata pre nego što zapalite cigaretu.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(zadovoljna)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja