JEDETE JAJA SVAKI DAN: Ovo su 12 stvari koje će se dogoditi vašem telu!
Foto: Profimedia

Zdravo

JEDETE JAJA SVAKI DAN: Ovo su 12 stvari koje će se dogoditi vašem telu!

Život -

Za jaja kažu da su jedna od top 10 najzdravijih namirnica na svetu i to je razlog zašto ih je dobro jesti baš svaki dan.

Naravno, imate li priliku, uvek birajte ona domaća, od kokoši koje hodaju dvorištem i same si pronalaze hranu - takva jaja su neusporedivo zdravija.

Top 12 razloga zašto jesti jaja svaki dan:

1. Daju energiju Jedno jaje ima oko 6 grama kvalitetnih proteina i samo 70 kalorija. Pojedite dva jaja sa pola šolje zobene kaše i pucaćete od energije celi dan.

2. Poboljšavaju funkciju jetre Svako jaje sadrži zdravu dozu kolina koji poboljšava metabolizam, prenosi vitamine i minerale i poboljšava funkciju jetre.

3. Smanjuju loš holesterol Istraživanja su pokazala kako svakodnevno konzumiranje jaja može smanjiti loš holestorol u telu i povećati visinu dobrog. Time se smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

4. Poboljšavaju vid U jajima se nalaze dva antioksidansa - lutein i zeaksantin, a oni štite oči i smnjuju šansu za nastanak očnih bolesti. Uz to, poboljšavaju vid.

5. Daju osećaj sreće U njima se nalaze esencijalne aminokiseline koje su odgovorne za ublažavanje teskobe, smanjenje visinu stresa u telu i bolje raspoloženje.

6. Pomažu izgubiti višak kilogramPojedete li jaja za doručak, tokom dana ćete jesti manje - tako barem tvrde stručnjaci. Visok nivo proteina u njima učiniće vas sitijima i nećete posezati za grickalicama.

7. Štite kosti Prepuna su vitamina D, što pomaže u prevenciji razvoja osteoporoze.

8. Smanjuju rizik od raka Kolin, koji pomaže jetri da bolje radi, smanjuje rizik od pojave raka dojke kod žena. Kolin se nalazi u žumance.

Profimedia
Profimedia

9. Jačaju mišiće Puna su proteina koji su važni za brzi oporavak mišića. Dobro je pojesti nekoliko jaja nakon napornog treninga.

10. Pomažu u trudnoći Dva jajeta sadržavaju oko 250 miligrama kolina. Doktori preporučaju trudnicama i dojiljama da dnevno unose 450 do 550 miligrama kolina. On pomaže razvoju mozga bebe i u sprečavaju oštećenja ploda. Jaja moraju biti dobro termički obrađenja pre konzumacije.

11. Kosa i koža su zdraviji Jaja sadrže vitamine B kompleksa koji su neophodni za zdravu i lepu kosu i kožu. Ne sadrže gluten i ugljikohidrate.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OVO NISTE ZNALI: Zašto se farbaju jaja ?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track