PRE 3 GODINE JE SAZNALA ŠOKANTNU STVAR O SEBI: Alergična sam na SPERMU, evo šta mi se DESILO!
Foto: Profimedia

Ispovest

PRE 3 GODINE JE SAZNALA ŠOKANTNU STVAR O SEBI: Alergična sam na SPERMU, evo šta mi se DESILO!

Život -

Devojka od 30 godina je odlučila da sa svima podeli svoju tužnu priču.

Pre tri godine, ova devojka je saznala da je alergična na spermu. Sa javnošću je podelila svoje iskustvo pod imenom Laura.

"Zvuči neverovatno, ali nisam ništa neobično primetila do 27. godine. Sa 17 godina sam imala prvog partnera i verovala sam da je normalno to što me peče, svrbi i otiče. Sa 25 godina sam upoznala svog prvog ozbiljnog dečka. Odlučili smo da nećemo koristiti kondome već je on pazio. Primetila sam da, ako se ne istuširam odmah nakon seksa, u roku od pet minuta koža mi jako pocrveni, kao da me je neko obojio crvenim flomasterom. Napisala sam doktoru pitanja i molila za odgovor. Sve sam detaljno opisala, ali odgovora nije bilo. Pretraživala sam internet i saznala da sam alergična na - semenu tečnost.

Nakon što sam saznala šta mi je, otišla sam svom lekaru koji je pokušao da ostane smiren. Dao mi je uputnicu za dalje pretrage i izvinio se. Saznala sam da antihistaminici mogu pomoći i ublažiti reakcije, ali dugoročno imam opcije - suzdržavati se od seksa, koristiti kondome ili proći desenzibilaciju što znači da bi moje telo moralo biti izloženo alergenu kako bi s vremenom postalo tolerantno na njega.

Objašnjenje stručnjaka

Alergija na spermu izuzetno je retka. Reč je o preosetljivosti na proteine u muškom semenu. Preciznije, u semenoj tečnosti. Uobičajeni simptomi su crvenilo, otečenosta, bol, svrab i peckanje u intimnom području. Javljaju se između 10 minuta i pola sata od polnog odnosa. Alergija ne mora biti ograničena samo na vaginalno područje, već se može pojaviti i na drugim delovima tela koji dođu u dodir sa semenom, uključujući kožu i usta. Simptomi mogu trajati nekoliko sati, ali i nekoliko dana.

Ponekad su alergične samo na jednog muškarca

Žene alergične na spermu ponekad reaguju samo na jednog partnera dok je tokom seksa sa drugima sve u redu. Inače, ovo stanje se često pogrešno karakteriše kao vaginitis (upala vagine), infekcija ili neka polno prenosiva bolest poput herpesa.

Kako saznati radi li se o toj alergiji?Alergija se može utvrditi jednostavnim testom - upotrebom kondoma. Ukoliko simptomi nestanu, radilo se o alergiji. Žene koje sumnjaju na ovu alergiju treba da se jave alergologu koji tada može uzeti uzorak partnerove sperme, ubrizgati je ženi pod kožu i pratiti reakcije.

Inače, alergija na spermu velik je problem partnerima koji bi željeli dobiti dijete. To je tada moguće potpomognutom oplodnjom nakon što se sperma na neki način "opere".

Profimedia
Profimedia

(24sata)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja