Najnovije vesti

ŽELITE DA SMRŠATE? Jedite rotkvice!
Foto: Shutterstock

Sad su najsočnije

ŽELITE DA SMRŠATE? Jedite rotkvice!

Zdravlje

Ako planirate da smršate, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti
 

Sezona rotkvica je uveliko počela! Sto grama ovog zdravog povrća sadrži samo 16 kalorija, ali je izuzetno bogata mineralima i vitaminima. Dobar je izvor bakra, mangana, kalijuma, vitamina C, K i B6.


Rotkvica ima antibakterijska i antigljivična svojstva. Pomaže kod bolesti disajnih puteva, naročito kod kašlja i astme, kao i kod kod tegoba sa žuči i jetrom.


Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca tako što poboljšava snabdevanje kiseonikom.

 

Ako planirate da smršate, jedite rotkvice zbog njihove niske kalorijske vrednosti, lakog varenja, obilja vlakana i vode, koji stvaraju duži osećaj sitosti.


Sok rotkvice je staro narodno sredstvo za bolju probavu, pomaže protiv zatvora i otežanog varenja ugljenih hidrata, a treba ga piti pre obroka. Rotkvica takođe uklanja višak tečnosti iz organizma, ublažava bol i pečenje kod mokrenja i smanjuje rizik od upala urinarnog trakta.


Napomena: Rotkvica se ne preporučuje osobama koje imaju upalu sluznice, želuca i creva, čir na želucu, kao ni bubrežnim bolesnicima.

Zanimljivost


U doba Rimljana radnici su primali rotkvice kao platu, a egipatskim robovima bile su svakodnevni obrok. Stari Grci su ih toliko obožavali da su ih na zlatnim poslužavnicima prinosili kao žrtvu za svoje bogove.

(Kurir/Foto: Shutterstock)

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...