Najnovije vesti

REDOVNO GA PIJETE, A MOŽE BITI VEOMA OPASAN PO ZDRAVLJE: Ovaj čaj dovodi do oštećenja jetre ako ga unosite na ovaj način!
Foto: Profimedia

OPREZNO

REDOVNO GA PIJETE, A MOŽE BITI VEOMA OPASAN PO ZDRAVLJE: Ovaj čaj dovodi do oštećenja jetre ako ga unosite na ovaj način!

Zdravlje

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

Iako zeleni čaj ima mnogo dobrobiti kod dijeta i gubljenja kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

foto: Profimedia

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800 miligrama dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800 miligrama katehina.

Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre. U poslednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

foto: Profimedia

Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna šesnaestogodišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

Kurir.rs/efsa.europa, Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...