Najnovije vesti

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A: Nedostatak ovog vitamina uzrokuje više opasnih bolesti
Foto: Shutterstock

Opasni simptomi

KAKO DA ZNATE DA LI VAM NEDOSTAJE VITAMIN A: Nedostatak ovog vitamina uzrokuje više opasnih bolesti

Zdravlje

Vitamin A je neophodan za zdrave oči i kožu, dobar vid i odbranu organizma od opasnih infekcija, a evo koji simptomi ukazuju da vam nedostaje ovaj vitamin, piše Lepa & Srećna.


Nedostatak vitamina A može da uzrokuje različite opasne bolesti kao što su celijaklija, cistična fibroza, infekcija creva, bolest pankreasa, ciroza jetre, degenerativne promene na oku, psorijaza, reproduktivni poremećaji, probavne smetnje, vaginalne infekcije, a kod trudnica degenerativne promene na fetusu.


Simptomi koji ukazuju na nedostatak vitamina A su: infekcije, naročito grla i pluća, usporeni rast i razvoj kostiju kod dece i tinejdžera, neplodnost, spontani pobačaj, problemi sa očima i vidom (suvoća oka, izrasline na oku, slab vid...), suva koža, kosa i svrab. Ako imate neki od ovih simptoma, uradite analizu krvi, a eventualni manjak vitamina A izlečite izhranom bogatom mlečnim proizvodima, jaja, riba, džigerica, povrće i voće bogato beta karotenom (šargarepa, krompir, crvena paprika, zeleno povrće, mango i kajsija).


PROČITAJTE JOŠ:


SA ŽIGOM HEMIJE, OVO JE VOĆE NAJVIŠE OTROVANO PESTICIDIMA

 

DA LI VAM JE JETRA ZAUVEK OŠTEĆENA

 

OVAJ VITAMIN SPREČAVA RAK, A MNOGIMA NEDOSTAJE

 

 

(Kurir.rs/Lepa & Srećna/Foto: Shutterstock)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...