KUPANJE ILI TUŠIRANJE? Dermatolozi otkrivaju šta je bolje za vaše zdravlje!
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

KUPANJE ILI TUŠIRANJE? Dermatolozi otkrivaju šta je bolje za vaše zdravlje!

Život -

Ponekad nakon napornog dana svakom dobro dođe duga i opuštajuća kupka, dok nekih drugih dana imamo vremena samo za brzinsko tuširanje.

Nekima je draže kupanje, a nekima tuširanje, ali kako se to odražava na naše zdravlje?

Stručnjaci smatraju da je tuširanje mnogo zdravija opcija. Dermatolog iz Njujorka, tvrdi da iako kupke mogu pomoći ljudima koji imaju određenih problema s kožom, za većinu nisu baš dobre.

"Jedina prednost kupki je to što pomaže da se pojedini sastojci bolje upiju u kožu. U kupku možete dodati pšenicu koja pomaže da se umiri koža s ekcemom, ali tuširanje je inače zdravija opcija", kaže ona.

foto: Profimedia

Preporučuje se da se ne kupate duže od 10 ili 15 minuta. Tuširanjem kožu izlažete manjoj količini vode, a previše vode može isprati prirodna ulja koja štite kožu i tako je učiniti suvom, što može dovesti do pucanja, iritacija i upala. Ako ipak preferirate kupanje, važno je koristiti kupke s dodatkom kokosovog ili maslinovog ulja kako biste umanjili isušivanje kože.

U obe je opcije važno je kožu redovito hidrirati nanošenjem losiona za telo ili ulja.

"Prilikom kupanja ili tuširanja koža apsorbuje vlagu, a ako sredstvo za hidrataciju nanesete unutar 30 minuta nakon pranja, tu vlagu će lakše zadržati. Redovno korištenje sredstava za hidrataciju pospešiće zdravlje vaše kože. Treba izbjegavati sredstva s dodanim parfemima, jer ona mogu prouzrokovati upale i alergije", savetuje dermatolog.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Index.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track