NAJVAŽNIJE JE PROMENE OTKRITI NA VREME: Šta se krije iza kvržica i izraslina na telu
Foto: Shutterstock

PROVERITE

NAJVAŽNIJE JE PROMENE OTKRITI NA VREME: Šta se krije iza kvržica i izraslina na telu

Život -

Loptice ili brežuljke svako od nas s vremena na vreme napipa na telu, ali često nema mesta panici. Saznajte koje su najčešće i o čemu je tačno reč

ZGLOB Verovatno je reč o: GANGLIONU Ova bezopasna cista, koja se javlja oko zglobova ili tetiva, uglavnom je vidljiva na vrhu zgloba. Reč je o glatkoj i mekanoj izraslini i može se pojaviti nakon neke povrede ili bez nekog naročitog razloga. Ako vas boli ili je velika, može da se probuši, ambulantno drenira, čak i da se tretira injekcijama steroida.

STOPALA Verovatno je reč o: OTEKLINI NA NOŽNOM PALCU Otečenost oko kosti na dnu nožnog palca vrlo je česta. Počinje s povećanjem tečnosti u bursi (izraslina slična vreći ispunjena tečnošću koja dopušta jednom delu zgloba da se slobodno pokreće preko drugog dela). Vremenom dolazi do upale, što oštećuje zglob, dok se palac deformiše. Ovo stanje pogoršavaju uske i neudobne cipele. Posetite ortopeda, koji će vam dati savet koju vrstu obuće i uložaka da nosite kako biste ublažili simptome i sprečili pogoršanje stanja.

USTA Verovatno je reč o: ČIRU Oni se često pojavljuju zbog povreda, na primer ako četkicom oštetite desni ili se slučajno ugrizete za unutrašnji obraz. Iako karcinom usta nije toliko čest, on je u evropskim zemljama ipak u porastu. Simptomi raka usta mogu biti bezbolni, pa je važno redovno pregledati svaku kvržicu ili neravnomernu izraslinu.

GLAVA Verovatno je reč o: CISTI LOJNIH ŽLEZDA Glatka i bezbolna kvržica prouzrokovana je začepljenjem lojne žlezde. Može biti veličine graška ili pak široka nekoliko centimetara. Ciste se mogu inficirati, i u tom slučaju potražite pomoć lekara, koji će vam kao terapiju propisati antibiotike. Mogu se ukloniti ako vam smetaju pri češljanju.

VRAT Verovatno je reč o: UPALJENIM LIMFNIM ŽLEZDAMA Smeštene odmah ispod brade, ispod ušiju i na potiljku, one postaju osetljive i zapaljene kad se bore s infekcijom. Ako otečenost traje duže od tri nedelje, posetite lekara. Vrlo retko otok može biti prouzrokovana karcinomom limfnih čvorova, dok upaljeno područje na početku vrata može biti znak bolesti štitne žlezde.

GRUDI Verovatno je reč o: CISTI I FIBROADENOMU Reč je o glatkim, tvrdim kvržicama koje se lako pomeraju kad ih dotaknete. Iako su vrlo učestale i gotovo bezopasne, nikada nemojte zanemariti kvržicu na dojci. Iako je osam od deset kvržica benigno, rana dijagnostika je veoma važna - 90 odsto žena kojima je rak otkriven u najranijoj fazi posle operacije nastavlja s normalnim životom. Pitajte svog lekara kako da na pravi način uradite samopregled dojki.

Potražite savet Ako primetite neku novu kvržicu ili neobičnu izraslinu i promenu na koži, javite se lekaru. Ako je reč o nečem ozbiljnom što je rano dijagnostikovano, mnogo su veće šanse za izlečenje.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja