3 ZNAKA KOJI NAJAVLJUJU TOPLOTNI UDAR: Ako imate ove simptome, odmah se SKLONITE SA SUNCA!
Foto: Profimedia

ŠTA URADITI KAD SE TELO PREGREJE

3 ZNAKA KOJI NAJAVLJUJU TOPLOTNI UDAR: Ako imate ove simptome, odmah se SKLONITE SA SUNCA!

Život -

Izloženost visokim temperaturama i ekstremnim vrućinama tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti vaše telo u stanje pregrevanja, odnosno do toplotnog udara.

To znači da vaše telo više ne može samo sebe da rashladi i da vrati temperaturu na optimalnu.

Naime, kada temperatura tela raste, povećava se i ubrzava protok krvi u telu, više se znojimo i mnogo brže dišemo, pa se tako telo rashlađuje. Međutim, ovaj odbrambeni mehanizam ima i nuspojave.

Vrtoglavica

Mnogi misle da je znojenje prvi znak pregrevanja tela, ali vrućina može da udari u glavu i u trenutku kada se ne znojimo. Visoke temperature prvo utiču na osetljivo tkivo u mozgu, pa ćete u stanju pregrevanja tela prvo osetiti laganu vrtoglavicu.

U tom slučaju, treba odmah popiti dve-tri čaše vode kako bi se nadoknadio gubitak tečnosti i kako biste se osvežili.

Nagli prestanak znojenja

Jako znojenje sasvim je normalna pojava ako ste izloženi suncu i vrućinama. Ali ako ono u tim uslovima prestane, to znači da je telo ozbiljno dehidrirano i da gubi sposobnost regulacije telesne temperature. Tada je, takođe, potrebno odmah se skloniti u hlad i uneti što više tečnosti u organizam, a ako ste u mogućnosti - skinite sa sebe garderobu i lezite da bi telo "prodisalo".

Osip od vrućine

Iako se češće pojavljuje kod dece, osip izazvan vrućinom nije retkost ni kod odraslih. Do njega dolazi u trenutku kada se znojne žlezde blokiraju, pa znoj ostaje ispod površine kože. Tada se na koži pojavljuju male crvene upaljene tačkice praćene osećajem peckanja i bockanja.

Tokom ekstremnih vrućina birajte garderobu od prozračnih laganih i prirodnih materijala jer to pomaže u sprečavanju pojave osipa.

foto: Shutterstock

(Kurir, Foto:Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja