PODOČNJACI UKAZUJU NA OZBILJNE BOLESTI: Ovo je signal BROJ JEDAN koji telo šalje kad postoji neki problem!
Foto: Profimedia

NE IGNORIŠITE SIGNALE

PODOČNJACI UKAZUJU NA OZBILJNE BOLESTI: Ovo je signal BROJ JEDAN koji telo šalje kad postoji neki problem!

Život -

Šta boja otkriva Podočnjaci anemičnih osoba su tamni, bubrežnih bolesnika natečeni, a onih sklonih alkoholu ljubičasti

Tamni kolutovi ispod i oko očiju, nadraženi kapci koju su osetljivi na dodir, crveni, otečeni ili im je koža toliko tanka da ni uz najbolju negu ne izgledaju lepo - ovo su sve češći problemi koji se jednako javljaju i kod muškaraca i žena. Ali dame to mnogo više zabrinjava iz estetskih razloga.

Podočnjaci, uz to što se smatraju prvim ozbiljnijim znakom starenja, vrlo često su prvi signal koji nam organizam šalje i kojim nas upućuje na to da možda postoji neki zdravstveni problem. Upravo zato na njih treba obratiti pažnju i pratiti da li ima promena u obliku, boji i debljini.

Neke od bolesti na koje podočnjaci upućuju su problemi s bubrezima, ozbiljna anemija, posledice stresa, kardiovaskularne bolesti...

Anemija se prepoznaje po očima

Podočnjake razlikujemo prema pigmentaciji (intenzitetu zatamnjenja kože), jačini tamne boje, otečenosti, a tu su i podočnjaci kojima je uzrok spuštanje obraza zbog gubitka potkožnog masnog tkiva ili kombinacija svih ovih faktora. Ako vam se tamni kolutovi ispod očiju zadržavaju duže vreme i pretvaraju se u obešene tamne kesice, krajnje je vreme da proverite krvnu sliku. Naime, anemija je jedan od češćih uzroka tamnih kolutova koji vise ispod očiju, pogotovo ako ih prate glavobolja, umor, loša koncentracija, problemi u učenju kod dece, slabije pamćenje... Anemija svakako ne znači da ste smrtno bolesni, već da uz gvožđe u krvi nedostaje i kiseonik, a gvožđe je njegov glavni "prevoznik" kroz krvne sudove do svih organa.

Proverite bubrege i jetru

Podočnjaci koji su otečeni najčešći su pokazatelj zaostajanja vode i stvaranja masnog tkiva u području oko očiju, a ako su tamni, reč je o povećanom prodoru krvi van zidova krvnih sudova u tkivo gde se razgrađuje. Zbog svega toga koža na tom mestu postaje hiperpigmentisana, a pošto je reč o prirodnom udubljenju ispod oka, ono liči na tamni kolut. Takvi podočnjaci upućuju na probleme u radu bubrega i zadržavanje viška vode u organizmu.

Nastaju i kod povišenog holesterola

Ako konzumirate velike količine alkohola, podočnjaci su ispupčeni i otečeni. Iako nemaju mnogo veze s podočnjacima, oko očiju se vrlo često javljaju i žutosmeđe izbočine, nalik malim gnojnim plikovima. Reč je o ksantelazmama, koje su posledica povišenog holesterola i hormonalnog poremećaja u organizmu. Mogu upućivati i na ozbiljne poremećaje u radu jetre i štitne žlezde. I ljudi alergični na polen imaju problema s podočnjacima. Naime, kod njih je čest neurodermatitis, zbog kog učestalo brišu i trljaju oči jer osećaju svrab, a to doprinosi razvoju pigmentacije i iritiranosti nežne kože kapaka.

Svaku promenu prijavite doktoru

Svaku promenu na podočnjacima koja nije normalna i uobičajena treba prijaviti lekaru. Ono što vi treba da uradite u borbi s podočnjacima jeste da pravilnom ishranom i stilom života dovedete organizam u balans (jedite hranu bez dodatnih soli i koja nije ljuta i začinjena), izbegavajte alkohol, dovoljno spavajte, izbegavajte pušenje (čak i pasivno). Podočnjake tretirati blagim i hidratantnim kremama i voditi računa da ih što manje dodirujete prstima i da ne koristite agresivna sredstva za skidanje šminke.

foto: Profimedia

Kurir, Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track