Najnovije vesti

KARCINOM PROSTATE JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME: Muškarci stariji od 50. svake godine moraju na pregled
Foto: Shutterstock

Prevencija

KARCINOM PROSTATE JE IZLEČIV AKO SE OTKRIJE NA VREME: Muškarci stariji od 50. svake godine moraju na pregled

Zdravlje

Crna statistika U Srbiji godišnje 900 muškaraca izgubi život zbog raka prostate

Svaki sedmi muškarac tokom života suretne se sa rizikom da dobije rak prostate, a u Srbiji od ovog karcionoma godišnje oboli 2.800 muškaraca. Zbog kasnog otkrivanja i smanjenog efekta lečenja čak 900 osoba godišnje izgubi bitku sa ovom opakom bolešću. Mesec novembar je posvećen upravo borbi protiv raka prostate, a kampanja "Wake up call" napravljena je sa ciljem da podstakne muškarce da više brinu o svom zdravlju i da ne odlažu odlazak na pregled. 

foto: Udruženje pacijenata s rakom prostate


Podmukla bolest
Profesor dr Zoran Džamić direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije kaže da karcinom prostate trenutno zauzima prvo mesto kao uzročnik obolevanja od raka kod muške populacije.
- Simptomi se javljaju postepeno i polako, a bolest je podmukla. Prosečne godine kada se oboljenje javlja su između 60 i 65 godina, a mnogi oboleli mušklarci misle da je samo neki poremećaj mokrenja. Iz tog razloga već sa 50 godina života neophodno je da se bar jednom godišnje obavlja pregled. Muškarci koji su u bliskoj porodici imali obolelog oca, strica ili ujaka, imaju veću verovatnoću od pet do 11 puta da i oni obole - kaže profesor Džamić.
Savremena terapija
Adekvatnom terapijom pacijenti mogu da budu izlečeni, a život obolelih može da se produži sa tri, četiri, ali i sa više od 15 godina.
- Sve ide ka tome da ćemo za karcionom prostate jednog dana moći da kažemo da nije smrtonosna, već hronična bolest poput dijabetesa - rekao je profesor Džamić, ali istakao da je to moguće samo ako se bolest otkrije blagovremeno.

 

foto: Udruženje pacijenata s rakom prostate

Jedan od primera da sa rakom prostate može da se živi kao sa hroničnom bolešću je Slobodan Mojsin koji je ispred Udruženja pacijenata sa rakom prostate podelio kako je živeti s ovom bolešču punih 17 godina.
- Rak mi je otkriven 2001. godine, a kada sam saznao da imam tešku bolest, nisam mogao da reagujem od šoka. Bolest mi je otkrivena slučajno, ali, sva sreća, rano. Od tad sam prošao kroz 33 zračenja i brojne cikluse hemioterapije, primao sam i novu hormonsku terapiju koja je pokazala odlične rezultate. Pored lekara, najviše mi je pomogla porodica - kaže Mojsin.

 

foto: Udruženje pacijenata s rakom prostate

 
Kiki Lesendrić:
Pozivm ljude da se
posvete zdravlju i prevenciji

U želji da podstaknu ljude da se redovno pregledaju, poznate ličnosti su podržale kampanju za preventivne preglede i ranu dijagnostiku. Muzičar Kiki Lesendrić kaže da je najvažnije da se čovek posveti sopstvenom zdravlju, u suprotnom to veoma može pogoditi njegovu porodicu i prijatelje.
- Medicina je mnogo napredovala, sada se uspešno leči nešto što pre desetak godina nije bilo moguće, ali naravno ako se na vreme otkrije. Pozivam ljude u Srbiji da se posvete zdravlju i prevenciji - poručio je Lesendrić. Na događaju koji je juče organizovalo Udruženje pacijenta Srbije obolelih od raka prostate svoje savete o redovnim pregledima su dali novinari Vanja Bulić i Slavko Beleslin, teniski trener Bogdan Obradović i muzičar Dejan Cukić.

foto: Udruženje pacijenata s rakom prostate

Činjenice
faktori rizika za karcinom prostate
- godine, najčešće se javlja između 60 i 65 godina
- nasledna predispozicija
- loš način ishrane
- neredovna seksualna aktivnost
- prekomerna upotreba alkohola
- izlaganje ultravioletnom zračenju
- nelečene infekcije


Simptomi
- češća pojava noćnog mokrenja
- krv u mokraći ili u spermi
- isprekidan mlaz pri mokrenju
- erektilna disfunkcija

 

foto: Udruženje pacijenata s rakom prostate

broj
1,2 miliona novootkrivenih slučajeva raka prostate godišnje ima ima u svetu
450.000 ljudi svake godine oboli u Evropi od raka prostate

 

Kurir.rs/Silvija Slamnig

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...