UJUTRU VAM NAJVIŠE SMETA SOPSTVENI ZADAH: Ovo su 3 glavna krivca što vam se neprijatno oseća iz usta, ali to možete LAKO REŠITI!
Foto: Profimedia

POKUŠAJTE

UJUTRU VAM NAJVIŠE SMETA SOPSTVENI ZADAH: Ovo su 3 glavna krivca što vam se neprijatno oseća iz usta, ali to možete LAKO REŠITI!

Život -

Milioni ljudi se bude svako jutro sa neprijatnim zadahom, ali kod nekih je to još izraženije nego kod drugih. Dok je loša dentalna higijena svakako jedan od krivaca, ono što ne znate jest da hrkanje i žvakanje žvakaćih guma pre spavanja čine vaš zadah gotovo nepodnošljivim.

Nažalost, ne postoji dokazana metoda za prevenciju jutarnjeg zadaha, ali stručnjaci znaju neke trikove uz koje se ti "miomirisi" lakše trpe. Ali najpre da utvrdimo zašto se oni uopšte stvaraju.

foto: Profimedia

Usta su vam suva

Dok spavate, vaša su usta poput žedne pustinje, što čak i najviše doprinosi lošem zadahu ujutru. Hrkanje i spavanje otvorenih usta dodatno pogoršavaju problem. Sluz je vodenasta supstana koja uništava bakterije koje prouzrokuju zadah. Tokom dana vam se ne oseća iz usta toliko iz razloga što se, dok ste budni, uvek proizvodi dovoljno pljuvačke da to reguliše. Ali noću se stvar dramatično menja. Nedostatak vlage dopušta lošim bakterijama da se množe u predelima gde uglavnom ili nimalo nema kiseonika.

Imate hrane među zubima

Ako uveče niste (dobro) oprali zube, postoji mogućnost da su se negde zavukli ostatci hrane – koji se tokom noći raspadaju među vašim zubima, a taj proces nimalo ne laska ni vašem dahu ni zdravlju zuba.

Žvakali ste žvaku pre spavanja

Žvakaće gume možda izgledaju kao osveživači daha, ali one mogu napraviti upravo suprotno jer sadrže aspartam, zaslađivač kojime se hrane loše bakterije. To ima identičan učinak kao i hrana koja vam se raspada u ustima.

Šta vam je činiti?

Žvačite peršun ujutru - bogat je hlorofilom, koji djeluje antibakterijski, a naulnici su još 1942. otkrili kako on ubija bakterije odgovorne za loš zadah.

foto: profimedia

Jedite barem jedan celer ili jabuku na dan - oni imaju visok udeo vode i podstiču proizvodnju pljuvačke. Voda i jogurt takođe su dobar izbor. Ostale namirnice koje stimulišu pljuvačne žlezde su trešnje, kupus i krastavac. Suprotno njima, kafa, gazirana pića, slana hrana i kokice isušuju usta, stoga ih izbegavajte.

foto: Profimedia

Žvačite žvaku, ali samo ujutru - ovo je najbrži način da zamaskirate zadah ujutro, ali, kako je već rečeno, žvakaća guma uveče deluje upravo suprotno.

foto: profimedia

Zube perite sodom bikarbonom - ona ubija više bakterija nego zubna pasta. Dobra je alternativa i peroksid. Njihova je kombinacijua najbolji saveznik protiv jutarnjeg zadaha.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track