Najnovije vesti

KADA JE PRAVO VREME DA POSETITE DOKTORA? Erektilna disfunkcija ne mora biti bauk
Foto: profimedia

SLAB LIBIDO

KADA JE PRAVO VREME DA POSETITE DOKTORA? Erektilna disfunkcija ne mora biti bauk

Zdravlje

Otkrijte u čemu je problem Mnogi ljudi pretpostavljaju da je nizak nivo testosterona kriv za većinu problema u vezi sa seksualnom željom, ali istina je često vezana za neke druge bolesti i stanja

 

Iako kompanije koje proizvode lekove za erektilnu disfunkciju ili dodatke za libido nastoje da promovišu ideju da svaki muškarac treba da ima seksualni nagon 16-godišnjaka, to je, ruku na srce, zaista nerealno.

 

Ponekad ste raspoloženi za seks, a ponekad vam nije do toga, i to je sasvim normalno. Urolozi i drugi lekari postavili su nekoliko pitanja na koja možete odgovoriti kako biste utvrdili da li imate ozbiljan problem.

 

Ako sumnjate, uradite test
Neki problemi sa seksualnim zadovoljstvom nemaju direktnu vezu s koncentracijom testosterona kod muškaraca, ali postoje simptomi na koje lekari upozoravaju i koji ukazuju da bi trebalo da posumnjate da postoje izvesni hormonski problemi ili neravnoteža. Takođe, lekari su postavili niz pitanja vezanih za libido, a ako je odgovor potvrdan na dva ili više pitanja, to može biti znak da imate manjak tih hormona (androgena) u telu.

 

1. Patite li od manjka seksualnog nagona?
2. Imate li nedostatak energije?
3. Osećate li da gubite na snazi i/ili izdržljivosti?
4. Da li ste izgubili na visini?
5. Smatrate li da manje uživate u životu?
6. Jeste li tužni i/ili mrzovoljni?
7. Da li su vaše erekcije slabije?
8. Jeste primetili nedavno pogoršanje u sposobnosti da se bavite sportom?
9. Da li zaspite neposredno posle večere?
10. Da li je došlo do pogoršanja u vašem radu?

 

Važno je spomenuti da su mnogi od ovih simptoma "nespecifični", što znači da su uzrokovani nizom drugih zdravstvenih stanja, uključujući i poremećaje mentalnog zdravlja, poput depresije.
Ipak, ako na dva ili više od ovih pitanja odgovorite potvrdno, možda je vreme da što pre razgovarate sa svojim urologom ili psihoterapeutom. Problem svakako nemojte zanemarivati da ne bi postao hroničan.

 

(Kurir, Foto:Profimedia)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...