CELA SRBIJA SE KUNE DA NAPITAK OD PRAZILUKA I MINERALNE VODE TOPI KILOGRAME: Nutricionista Tanja otkrila pravu ISTINU šta se dešava sa organizmom kad to popijete i sve je LAŽ!
Foto: Profimedia

Poslušajte savet stručnjaka

CELA SRBIJA SE KUNE DA NAPITAK OD PRAZILUKA I MINERALNE VODE TOPI KILOGRAME: Nutricionista Tanja otkrila pravu ISTINU šta se dešava sa organizmom kad to popijete i sve je LAŽ!

Život -

Jedan od popularnijih napitaka na različitim forumima jeste mešavina praziluka i dva litra mineralne vode, a navodno daje sjajne rezultate kada je reč o izbacivanju viška vode iz organizma.

Dijetetičara-nutricionista Tanja Olajdžija, a ona je za početak istakla kako praziluk treba da bude i te kako zastupljen u našoj ishrani.

"Praziluk je prava riznica mineralnih materija i hidrosolubilnih vitamina, kao takvog uvrstila bih ga u svaki tip ishrane. Lišće sadrži više vitamina, ali zbog dobrog ukusa najbolje je koristiti i beli i zeleni deo", savetuje ona.

Tanja tvrdi da pomenuti napitak nema nikakvo "magično" dejstvo, a da čak i da ako da određene rezultate - za iste postoji objašnjenje.

foto: Profimedia

"Popularan recept od 2l mineralne vode sa potopljenim prazilukom može dati rezultate u pojedinim slučajevima - i to u vidu poboljšanja lipidnog statusa, bolji subjektivni osećaj, gubljenje masnih naslaga. Objašnjenje ovog fenomena verovatno leži u tome da se radi o pojedincima koji nisu unosili dovoljno tečnosti pre ovog napitka. Uz 2 litra mineralne vode, koja daje osećaj sitosti i punog stomaka posledično se unosi manje hrane, te se ljudi bolje osećaju i gube nešto od masnih naslaga", objašnjava sagovornica, i upozorava da ovo nikako nije dobra solucija.

"Ipak treba imati na umu da mineralna voda sadrži velike količine soli i da se ni za zdrave ljude količina od dva litra dnevno ne može smatrati bezbednom, a kamoli kod stanja hipertenzije, bubrežnih bolesnika i drugih hroničnih oboljenja. S toga je moja preporuka - popijte 2 l mineralne negazirane vode i pojedite praziluk u salati", savetuje Olajdžija.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track