Najnovije vesti

POTOPILA JE 50 g CRNOG SLEZA U VODU I OSTAVILA 24 SATA: Potom je PROCEDILA i ugrejala LEK koji ju je OSLOBODIO najvećeg problema
Foto: Profimedia

ZDAVLJE NOKTIJU

POTOPILA JE 50 g CRNOG SLEZA U VODU I OSTAVILA 24 SATA: Potom je PROCEDILA i ugrejala LEK koji ju je OSLOBODIO najvećeg problema

Zdravlje

Većina ljudi ne pridaje pažnju zanokticama sve dok ne počnu da osećaju gruba zadebljanja oko nokta ili bolni upalni proces.

Zanoktice mogu nastati iz više razloga. Uglavnom, nastaju onda kada dođe do bilo kakvog oblika iritacije područja oko nokta, bilo u kontaktu sa hemikalijama ili prilikom povreda. Takođe, one nastaju i onda kada nokat raste brže nego što je u stanju da se regeneriše kožica oko nokta.

foto: Printscreen

Ono što ne smete da radite niti da padnete u iskušenje jeste da po svaku cenu zanokticu otkinete, bilo prstima ili zubima. Takvo kidanje često otkine i komadić kože, što može rezultirati otvorenom ranicom pogodnom za ulazak bakterija, a to može da rezultira infekcijom.

Umesto takvog impulzivnog kidanja zanoktice, oslobodite je se na nežniji način. Kako bi omekšale, na nekoliko minuta namočite zanoktice u malo tople vode. Ako je zanoktica već poprilično bolna i crvena, verojatno je upaljena. Ponajpre ohladite upaljenu zanokticu s kockicom leda, pa je premažite antibiotskom kremom koja će prevenirati razvoj infekcije.

Ako je zanoktica i upaljena i inficirana, bol će biti ozbiljnija, a crvenilo će biti prošireno na veću površinu kože. Još jedan izdajnički simptom može biti iscedak ili gnoj iz zahvaćenog područja. Tada bi trebalo da potražite pomoć lekara jer će vam trebati antibiotici. 

Kako nastaju zanoktice

Nepravilno rezanje noktiju (ako, primeric, nokat sečete sa strane, a ne samo na vrhu), takođe, može biti jedan od razloga nastanka zanoktica. Pregrubo guranje ili rezanje kutikula isto može pridoneti nastanku neugodne i bolne stršeće zanoktice, kao i hladnoća i vetar koji izvlače vlagu iz kože pa je manje otporna na oštećenja i pucanje.

foto: Printscreen

Kako da izbegnete pojavu zanoktica

U sklopu manikira, jednom nedeljno ili nekoliko puta mesečno, nežno gurajte kutikule proizvodima namenjenim za tu svrhu. Pre toga vrhove prstiju namočite da bi kutikule omekšale, a po potrebi možete koristiti i gel za odstranjivanje kutikula, ako su jako tvrdoglave. Omekšane kutikule drvenim štapićem lagano gurajte prema korijenu nokta.

Budite oprezni prilikom uređivanja kožice na noktima jer kutikula ima važnu ulogu – deluje kao barijera koja štiti koren nokta. Ako je oštećena može uticati na zdravlje celog nokta jer tada bakterije i gljivice mogu nesmetano da prodire u koren nokta i potkožno tkivo. Da bi nokti bili zdravi, neophodna je pravilna nega i ishrana bogata vitaminima i mineralima. Ukoliko primetite neku od navedenih promena, potrebno je da se javite lekaru. I uvek, ali uvek nosite zimi rukavice – vunene, a gumene kada perete suđe ili čistite.

foto: Printscreen

Lek

Ukoliko već dođe do pojave zanoktica, izbegavajte da ih dodatno povređujete i iritirate. U čašu hladne vode, potopite 50 grama crnog sleza i ostavite da prođe 24 časa. Nakon tog vremena, vodu procedite i zagrejte, a zatim u njoj nekoliko minuta držite ruke, pa ih prirodno osušite. Najbolje je da crni slez u vodu potopite uveče i da sledeće večeri obavite postupak lečenja zanoktica, kako kasnije ne biste pokvarili delovanje crnog sleza, pranjem ruku i dolaženjem u kontakt sa drugim preparatima tokom dana. Lečenje crnim slezom, treba da traje sve dok ne nestanu zanoktice. Koliko je to vremenski, zavisi od mere u kojoj imate problem sa zanokticama.

foto: Printscreen

Kurir.rs/adiva.hr/Foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...