Najnovije vesti

OSEĆATE UŽASAN BOL ISPOD KOLENA? Ako imate ove simptome, vreme je da se nešto HITNO PROMENI!
Foto: Profimedia

PAZITE

OSEĆATE UŽASAN BOL ISPOD KOLENA? Ako imate ove simptome, vreme je da se nešto HITNO PROMENI!

Zdravlje

Grčevi i slični neprijatni osećaji u nogama mogu biti jasan znak vaskularne bolesti - upale i slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih sudova.

Bolove u listovima može prouzrokovati ravno stopalo

Bol u nogama ispod kolena može biti prvi i jedini znak da je počelo spuštanje stopala. Do ovoga može doći nakon dugotrajnog sedenja ili hodanja, kao i nošenja tereta. Kontinuirano izvođenje iste radnje s nogama, a da imate pritisak na stopalima, može imati dugotrajne posledice. Opterećenje ćete osećati u mišićima potkolenice, javiće se bol.

Proširene vene najčešći su uzrok

Neki od čestih simptoma proširenih vena su jači bolovi, osećaj napetosti i težine u nogama, svrab i peckanje uz osećaj paljenja. Ovaj problem češće se javlja kod žena nego kod muškaraca, a dolazi nakon dužeg stajanja ili sedenja. Bol u nogama ispod kolena od proširenih vena pojačava se noću i za vreme menstruacije. Bol se nažalost pogoršava podizanjem nogu, a hodanjem se uključuje mišićna pumpa. Ovo je vrlo osetljiv problem pa smetnje i bol mogu izazvati i jedva vidljive proširene vene.

foto: Profimedia

Upale vena dolaze uz jake i iznenadne bolove u potkolenicama

Ovaj problem može stvoriti bol u listovima, ali neće se videti upalna promena na koži. Ako uz bol osećate jaku osetljivost na pritisak i stiskanje u listovima, ili bol za vreme hodanja, postoji šansa da se radi o upali vena. U težim slučajevima može doći do povišene temperature i upalnih promena na koži.

Buergerova bolest kod mlađih ljudi

Ova se bolest uglavnom javlja kod muškaraca. Kod žena je vrlo retka, a ako se i pojavi je blaga. Često nastaje u razdoblju od 20 do 40 godine života. Simptomi su upalne promene pretežno u arterijama koje dovode do suženja arterija. Posledica je manjak kiseonika i nakupljanje otpadnih materija u mišićima. Buergerova bolest se može razvijati vrlo polagano, a počinje osećajem hladnoće u nogama, bolovi koji su grčeviti. Jedan od simptoma je nastanak toplih crvenih mrlja, stvaranje rana i raspadanje tkiva. Ova bolest je opasna jer ako se razvija, oboleli delovi nogu moraju da se amputiraju. Jedan od uzroka nastanka ove bolesti je pušenje.

foto: Profimedia

Arteriosklerotične promene na krvnim žilama

Stariji ljudi iznad 50 godina starosti, imaju veću šansu za doživljavanje arteriosklerotičnih promena na krvnim sudovima koje uzrukuju bolove u nogama ispod kolena. Oni se javljaju za vreme kretanja, ali i kod nekih za vreme ležanja, te u slučaju nalog ustajanja. Do ovih bolova može doći zbog upale živaca koji često zavise od promena vremena.

Ostali mogući uzroci bolova u nogama ispod kolena mogu biti:

- upale mišića

- gnojni procesi

- nastanak tumora

- upale kostiju

- bolovi u slučaju gripa i viroza

- zarazna leptospiroza

- pucanje mišića

Male promene kao što su blage vežbe ili šetanje na dnevnoj bazi, manji unos crvenog mesa ili prestanak pušenja mogu dovesti do velikih promena. Kod mnogih pacijenata, posebno debljih, jednostavno vežbanje olakšava problem jer podstiče bolju cirkulaciju. Važno je obratiti se doktoru ako imate neki od ovih simptoma.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...