RAČUNAJTE NA NAS: Prvi nacionalni onkološki forum u petak u Beogradu
Foto: Profimedia

MUZEJ JUGOSLOVENSKE KINOTEKE

RAČUNAJTE NA NAS: Prvi nacionalni onkološki forum u petak u Beogradu

Život -

U petak, 19. aprila, u 11 časova u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, organizuje se Prvi nacionalni onkološki forum pod sloganom „Računajte na nas".

Prvi nacionalni onkološki forum organizuju Udruženje medikalnih onkologa Srbije, Udruženje za borbu protiv raka pluća "Punim plućima", Udruženje za borbu protiv raka jajnika "Progovori" i Forum Pacijenata Srbije. Takođe, učešće su potvrdili i predstavnici brojnih udruženja pacijenata, obolelih od gotovo svih onkoloških bolesti.

Govoreći o Prvom nacionalnom onkološkom forumu dr Davorin Radosavljević, član predsedništva Udruženja medikalnih onkologa Srbije je istakao da je veoma važno čuti glas udruženja obolelih od malignih bolesti

- Sve je više pacijenata koji danas žive sa malignom bolešću, jer napredak svih vidova onkološkog lečenja vodi produženom preživljavanju ovih pacijenata, te je razumljiva njihova zainteresovanost da im budu dostupni savremeni načini lečenja. Takođe i internistički, medikalni onkolozi govore danas drugim rečnikom, jer mnoštvo molekularno ciljanih lekova i imunoloških lekova u upotrebi je u svetu i u našem okruženju i koristi obolelima. Ta korist je često veoma velika, nezamisliva do pre nekoliko godina. Naš je zajednički cilj je da pacijentima omogućimo što veći broj inovativnih lekova, ali i svih drugih koji koriste u ovoj teškoj, zajedničkoj borbi za pretvaranje malignih bolesti u hronične, i u borbi za izlečenje. Ovakvi sastanci su od velike koristi jer se sa predstavnicima pacijenata razgovara o savremenom lečenju, o čemu su oni veoma dobro informisani, ali i o praktičnim aspektima - o mogućnostima našeg zdravstvenog sistema da se što veći broj inovativnih lekova, dostupnih za sada samo kroz donacije ili kliničke studije, nadje na Listi lekova, na teret zdravstvenog osiguranja - zaključio je dr Radosavljević.

foto: Shutterstock

Najčešći karcinom u svetu i u Srbiji je karcinom pluća. Predstavnica udruženja za borbu protiv raka pluća, Olja Ćorović kaže da u Srbiji godišnje od raka pluća oboli 6.000, a umre više od 4.600 ljudi što nas svrstava na 2.mesto u svetu po smrtnosti - „Svakog dana gotovo 13 osoba premine od raka pluća. Visoka smrtnost u Srbiji uzrokovana je pre svega kasnim otkrivanjem, ali i odsustvom lečenja savremenim lekovima. Kao udruženje borimo se da se lečenje raka pluća inovativnim terapijama sistemski reši, a ne da se pacijenti leče uz pomoć donacija i kliničkih studija što je trenutno slučaj. Pored RFZO za pomoć smo se obratili Predsedniku Republike, Predsednici Vlade Srbije i Ministarstvu zdravlja. Nadamo se da će svi prepoznati problem i pomoći nam kako bi se i u Srbiji, oboleli od najmasovnijeg karcinoma današnjice, lečili savremenim lekovima, kao što je slučaj u svim državama regiona i Evrope". - Olja Ćorović.

Jedan od organizatora onkološkog foruma je i Udruženje za borbu protiv raka jajnika „Progovori". O borbi sa najsmtonosnijim ženskim rakom Gorica Đokić kaže - „Samo zajedničkim snagama možemo da se borimo protiv raka, samo tako imamo šansu da pobedimo. Zato i iniciramo ovakav skup, na jednom mestu biće pacijenti, lekari i država. Da dobre stvari dodatno unapredimo, ali i da nađemo nova rešenja kako bismo status obolelih podigli na viši nivo. Rak jajnika je najsmrtonosniji ginekološki kancer koji godišnje odnese više od 450 života. Mi ne prestajemo na našom misijom - da pozivamo žene da redovno idu na ginekološke preglede i da pacijentkinje konačno na raspolaganju imaju svu neophodnu savremenu terapiju". - ističe Gorica Đokić.

Prvi Nacionalni onko forum će pored uvodnih obraćanja, motivacionih govora dva pacijenata o tome kako su pobedili rak i emitovanja kratkog dokumentarnog filma o forumu pacijenata imati i panel diskusiju. Pored doktora iz Udruženja medikalnih onkologa Srbije, učešće u panelu potvrdili su i Prof. Davorin Radosavljević, direktor medikalne onkologije IORS, dr Nenad Mijalković, predsednik Republičke stručne komisije za citotoksične lekove, Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović VMA, Prof. dr Suzana Vasović-IORS, dr Goran Stojanović iz Instituta u Kamenici, predstavnik udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća (najčešći karcinom kod muškaraca), predstavnik udruženja pacijenata za borbu protiv raka dojke (najčešći karcinom kod žena), a očekuje se i učešće predstavnika Ministarstva zdravlja i RFZO.

foto: Profimedia

(Tanjug, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track