DR LJUBICA PRESETNIK O MENOPAUZI: Deluje strašno, a tako lako se rešava
Foto: Profimedia

SUVOĆA VAGINE NE MORA DA BUDE BAUK

DR LJUBICA PRESETNIK O MENOPAUZI: Deluje strašno, a tako lako se rešava

Život -

Ne isključuje ni mlađe žene, ali to ne znači da ubija ženstvenost. Ne patite u tišini, ne izbegavajte partnera - uz adekvatnu terapiju, opet ćete uživati u seksu

Klimaks i menopauza svakako su periodi velikih promena u životu žene. Često mogu da budu praćeni raznim teškoćama koje utiču ne samo na fizičko stanje pripadnica lepšeg pola već i na psihičko. U borbi sa ponekad nemilosrdnim simptomima, zdrav pristup životu i pomoć stručnjaka najbolja su strategija.

Blage simptome, koji su rezultat smanjenog nivoa hormona, prvenstveno estrogena i gestagena, oseća oko 75 odsto žena, dok jedna četvrtina jedva može da se izbori sa navalama vrućine koje prate lupanje srca, vrtoglavica i glavobolja, promenama raspoloženja, nesanicom, noćnim znojenjem, nemogućnošću zadržavanja mokraće, suvoćom vagine, hladnim rukama i nogama, nakupljanjem masnog tkiva oko trbuha, bolovima u zglobovima i mišićima, osteoporozom...

Za subjektivne tegobe koje žena oseća danas ima leka. Postoje široke terapijske mogućnosti (savremena hormonska terapija sve je manje bauk), sve češće će one poslušati savet da su redovne vežbe - koje uključuju jedan sat šetnje dnevno - spas, baš kao i odricanje od kofeina i alkohola. Ali kada je u pitanju suvoća vagine, odnosno problemi koji zbog toga nastanu u ličnim vezama, još uvek je malo žena koje će otvoriti dušu i obratiti se ginekologu, pa čak i psihologu za pomoć. Greše! Tačno je da suva vagina čini da seks bude neprijatan i bolan, ali je i tačno da ovaj problem može jednostavno da se reši, poručuje specijalno čitateljkama Lene prim. dr Ljubica Presetnik, specijalista ginekologije i akušerstva i citolog.

foto: Privatna Arhiva

Koliko je česta ova tegoba? - Suvoća vagine je jedna od najčešćih tegoba u menopauzi, ali ženama je često neprijatno da pričaju o ovom problemu ne samo sa partnerom već i sa lekarom. Stvaraju averziju prema seksu, a treba da znaju da je pomoć nadohvat ruke.

Šta je krivac? - Kod starijih žena do suvoće vagine dolazi usled hormonskog disbalansa, kod mlađih uglavnom zbog infekcija. Najčešća je infekcija gljivicom kandidom, koja se brzo i lako razmnožava. Inače, učestale vaginalne infekcije dovode do promena u tkivu, pa se mlađim ženama preporučuju sredstva koja održavaju vaginalnu mikrofloru i sprečavaju razvoj infekcija.

Čini se da starije žene više pate. - Za vreme klimaksa događaju se brojne fizičke promene, pa i u vagini. Nedostatak estrogena dovodi do toga da vagina postaje manje kisela, podložnija infekcijama. Ovaj hormon je odgovoran i za sluzavost membrana vaginalnih zidova, sa opadanjem estrogena opadaju i vaginalne lubrikacije za vreme uzbuđenja jer vaginalni zidovi postaju manje elastični. To može odnos učiniti bolnim za ženu.

Kako im pomoći? - Da bi se preduzeli valjani terapijski koraci, prvo mora da se sagleda stanje svake žene individualno. Kod žena kod kojih je ovaj simptom toliko izražen da ozbiljno remeti normalan život moguće je uključiti savremenu hormonsku terapiju ako nema kontraindikacija. Ne sme se uzimati na svoju ruku ili po savetima prijateljica!

Kako se daje terapija? - Uzimaju se preparati koji vraćaju prirodnu kiselost vagini, može da se preporuči i lokalno davanje estrogena u obliku krema koje održavaju mikrofloru vagine.

Da li pomažu gelovi? - Upotrebom gelova sprečava se razvoj vaginoza koje najčešće prerastaju u bakterijske infekcije, neki deluju i kao lubrikanti pa su dragoceni za žene u menopauzi koje zbog suvoće vagine imaju otežane seksualne odnose.

Mogu li da ih koriste sve žene? - Nisu svi gelovi i kreme pogodni za sve žene. Ginekolog će, posle pregleda, uputiti ženu šta treba da koristi. Tako će, ujedno, izbeći neprijatnost koju skoro svaka oseća kada u prepunoj apoteci traži neki od sve većeg broja proizvoda za vlaženje vagine i održavanje intimne higijene.

Šta se obično preporučuje u lakšim slučajevima? - Ženama u menopauzi se uglavnom preporučuju lubrikanti. Stavljaju se neposredno uoči seksualnog odnosa. Neki su neutralni, neki na biljnoj bazi, starijim ženama se daju oni s visokim procentom hijalurona, mlađim se preporučuju kiseliji gelovi - važno je da vlaže vaginu i ujedno sprečavaju razvoj gljivica i bakterija.

Pomažu li vaginalne tablete? - Mogu da pomognu one koje sadrže estradiol - hormon koji vagini obezbeđuje vlažnost i olakšava seksualni odnos čineći vaginu elastičnom, kao i laktobacil - mlečnu kiselinu koja je dobra za održavanje vaginalne flore.

SIMPTOMI PRESTANKA RADA JAJNIKA VAZOMOTORNI: topli talasi, znojenje, poremećaj sna, razdražljivost, depresija, umor, nedostatak volje UROGENITALNI: suva vagina, bolan seksualni odnos, često mokrenje

ZNACI SUVOĆE VAGINE - osetljivost regije, diskomfor - gubitak vaginalnog elasticiteta - svrab oko vaginalnog otvora i nižih delova vagine - crvenilo, osećaj peckanja - bolan seksualni odnos (mogućnost krvarenja) - učestalo mokrenje - urinarne infekcije

SAVET PLUS Vežbe: u skladu sa godinama i zdravstvenim stanjem; ne dižite nikako teške predmete Mokrenje: ojačajte donji deo oko karlice da izbegnete neke oblike urinarne inkontinencije/nevoljnog mokrenja (Kegelove vežbe) Odmor: redovan san, tokom dana odmor po potrebi Lekar: iskoristite period menopauze za prevenciju bolesti i dugoročno poboljšanje zdravlja i kvaliteta života

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track